вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ГалерииГалерия

НАЗ за поредна година проведоха хляб на мира 2019 СНИМКИ

В землището на Бяла Слатина беше ожъната ръжта, която България ще изпрати за замесване на тазгодишния "Хляб на мира"

Хляб на Мира 2019Хляб на Мира 2019
Хляб на Мира 2019Хляб на Мира 2019
Хляб на Мира 2019Хляб на Мира 2019
Хляб на Мира 2019Хляб на Мира 2019

В землището на Бяла Слатина беше ожъната ръжта, която България ще изпрати за замесване на тазгодишния „Хляб на мира“. Проектът е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа, за да отбележат  падането на Берлинската стена.

Официален партньор на проекта в България е Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Тази година домакин по проекта е Врачанският съюз на зърнопроизводителите.

Благодарение на земеделските производители и на земеделието, във всички селски райони в нашата страна има социален живот, надежда, нови и млади хора, на които се осигурява работа. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, по време на тържествено зажънване на ръжта в землището на Бяла Слатина.

„Тази ръж ще бъде изпратена в държавата, която ще бъде домакин на Конференцията „Хляб и мир“, която се провежда всяка година в различни държави. Всяка държава ще прати своите семена, ще бъдат смлени заедно и ще се омеси хлябът на мира“, обясни председателят на Врачанския съюз на зърнопроизводителите Румяна Ангелова. Страна-домакин на европейския хляб на мира тази година е Литва.

Председателят на НАЗ Костадин Костадинов приветства гостите на официалната церемония. „Основният замисъл на проекта „Хляб на мира“ е да бъде фокусирано общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на Европейския съюз. Неслучайно и „Хлябът на мира“ обединява и сплотявана народите в Стария континент. А както знаем – никой не е по-голям от хляба! Затова за нас е чест да бъдем част от международното послание за мир и обединение. Вярваме, че и в новата политическа среда в Европейския съюз земеделието няма да бъде разделителната линия между големите и по-малките страни, между държавите от Западна и Източна Европа“, каза Костадин Костадинов по време на откриването на официалната церемония.

 

 

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. За първи път през 2012 г. добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин – мястото на някогашната „ивица на смъртта” на Берлинската стена, е изпратена до всяка страна участничка.