понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Не биопроизводството, а системата се нуждае от рестарт

Недостатъчно кадърни експерти определят площи с кориандър като пасища и ливади

С надежди за по-добро бъдеще и спомени за миналогодишните протести, биопроизводители и експерти обсъдиха на конференция по време на специализираното изложение АГРА в Пловдив как да се рестартира секторът. По време на дискусиите обаче се оказа, че системата що се отнася до проверките от страна на експертите от агроведомството също се нуждае от рестарт. В повечето моменти присъствалите представители от страна на агроведомството ясно показаха, че говорят на език, различен от този на производителите, поставящи им конкретни казуси или се опитват да се измъкнат с недомлъвки и неясни обяснения.

Конкретният пример за експертната немощ даде производителка на кориандър, която се оплака, че е проверявана от експерти с недостатъчно добра квалификация и компетенции. „През миналата година стопанството ни се радваше на любопитен интерес не само на наши прятели и партньори, но и на проверяващите, в което няма нищо лошо, ако проверките бяха две или три. От края на юни до средата на ноември те обаче достигнаха до седем, при които бяха взети проби от продукцията ни и то във време на активна кампания“ каза тя, като повдигна въпроси свързани с дистанционния контрол на полетата с биологични насаждения.

Идва разпоредба от министерството и се проверяват всички площи засети с кориандър. След това имахме дистанционен контрол както и бърза проверка. Прри неговото осъществяване, част от площите с кориандър са били разчетени като полета, които са ливади за косене“, продължава тя. Според протокола от направените на място проверки се оказва обаче, че това са площи, засяти с кориандър, който се намира във фазата на цъфтеж. Дистанционният контрол на площите е извършен през септември .

Пиша писмо до султана и задавам въпроса: “Може ли там да има кориандър, и експертът извършил проверката да констатира, че става въпрос за пасище?, и този, който дешифрира данните от дистанционната проверка виждал ли е въобще биологичен кориандър и знае ли какво остава в стърнището след жътва? Знам че бъдещето ни е свързано с дистанционните проверки, но доколко извършващите тези проверки са наясно, че това е биологична култура и е нормално там да има трева. Би било смущаващо ако не е така. Наясно ли е този експерт, че биологично отглежданият кориандър се окопава. Не е фатално че става дума за 4 декара и половина но ако утре са 104 декара и половина, тогава какво ще стане?“, продължи тя.

В отговора на агроведомството се посочвало по думите и, че резолюцията на снимките от дистанционната проверка била много висока, и че нямало как да се допусне грешка. Логично тя постави и следващия въпрос:“На кого да вярваме, на очите а експертите от министерството извършили проверките на място или на дешифратора на данните от дистанционните проверки?.

Тя поиска да разбере още какво се мисли за новия програмен период по отношение на биопроизводството, и дали биопроизводителите, които искат ще могат да редуцират площите си предвид изтичане на правни основания, и наличието на земи от общинския и държавен поземлен фонд.

По никакъв начин не целим да ограничим подпомагането, и в момента с комисията обсъждаме въпроса с тази така наречена дегресивна ставка, като има вариант ставките да са не две, а три или повече с междинна ставка между 50 и 60 хектара, като е много вероятно в окончателния вариант да са три стъпките, така че производителите на биологични полски култури да не са толкова ощетени“, каза Лидия Чакръкчиева.

От министерството се оправдаха още с това, че пробите са взимани не от фонд „Земеделие“, а от експерти на Агенцията по храните.

Според Стоилко Апостолов, по въпроса за намаляване на ставката на подпомагане на биопроизводители с над 50 хектара площи трябва да се постигне национален консенсус. „Видяхме , че според статистиката от 6 300 оператори, само 3 000 получават подпомагане, и вие и много други ще се окажат в групата на получаващите субсидии. Няма как да има справедливост, след като парите стигат само за половината от биопроизводителите:, каза той. По думите му и предвидените 40 млн. лева за подпомагане на производителите по мярка 11 ще са само 1/3 от необходимите средства, и ако няма лимити, те няма да стигнат за никой.