вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Не „стреляйте“ по политиците, те толкова си могат

Ако не с далновидност някои от съвременните политици ще останат в учебниците по история със своя политически фолклор за смях на идните поколения. Примерите за това от миналото не са един ли два, започвайки още от зората на демокрацията с „Нека дойдат танковете“ и „За бога братя не купувайте“ и се свърши за сега с изказаните хвърковати мисли от депутата на БСП Румен Гечев: „Градушки има само три месеца, през зимата не правят нищо друго, освен да стрелят по дядо Мразз“. Нищо че в съвременната празнична традиция белобрадия старец отдавна е загубил своя социалистически образ, и нищо че особено в настоящата геополитическа ситуация, всякаква стрелба срещу него би се квалифицирала от НАТО като руска атака. Няма как обаче да не забележим политическото  късогледство. За пореден път.

И тук не става дума само за едни пари, а може би за цялостно реформиране на една очевидно неефективна система на борба с градушките, доказателство за което бе и падналият на 31 май град в в региона на Садово, оставил мнозина производители без реколта. Градушка, която заради незаработила координация между различните институции пак остави фермерите да чакат на подаянията от държавните помощи, вместо да оберат плодовете на своя труд.

В случая по-логично би звучало оправдание, да не се дадат повече пари за борба с градушките, сходно с това на финансовия министър в оставка Асен Василев, обвързвайки развързването на фиска със съответните реформи. В предверието на предстоящи нови избори обаче, цветущият политически хумор би имал шанс да хване повече окото, отколкото здържаната позиция на един финансов министър в оставка. Социалистите пък не са известни със спазването на фискална дисциплина.

Дали депутатът Румен Гечев би реагирал по същия начин, ако трябваше да се приеме предложение за намаляване на депутатските заплати или партийната субсидия. Само можем да предполагаме. Подобни на изказаните от него аргументи за това не липсват. Последните парламенти не се задържат над 5-6 месеца , а партиите мислят повече за избори отколкото как да изградят стабилна изпълнителна власт и да регистрират все пак някаква законотворческа дейност, а не да се занимават само с Македония, хартийните бюлетини и Корнелия Нинова. Изпълнителна власт, която наподобява на праскова обрулена от поредната градушка, останала без нито един цвят. И после как искате да върже?! Няма как.

Но не стреляйте по политиците, те явно толкова си могат. Пак ги чака тежка предизборна кампания, в която за пореден път да убеждават, че могат повече. Резултатите от политическия урожай ще се видят на есен. Резултат от урожая на производителите на плодове и зеленчуци обаче едва ли и тази година ще се види.. Тях ги би градушката. И не им остава нищо друго, освен да духат супата!