четвъртък, февруари 22, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Недоволните браншовици продължават с протестите

За днес се очакват блокади на пътища във Великотърновско

 

Недоволните от постигнатото споразумение с правителството браншови организации продължават с протестите като се очакват частични блокади на някои пътища в страната. Още в петък стана известно, че някои браншови организации сред които производителите на картофи обявиха, че продължават с протестите.
Пред БНР Радослав Христов председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите заяви, че чрез протестите, някои организации търсят начин да се легитимират, и припомни, че генезисът на разделението на браншовете е поставен през 2010 година, когато са се образували двете ядра – около АЗПБ и около НАЗ.

„Ако беше приет закон с ясни критерии кой е национално представен и кой не, нямаше да се чудим кой е на улицата и кой не. Трябва да се казват нещата от тази организация, която е с по-голяма национално представителност. В момента има голям разнобой на организациите от един и същи сектор по отношение на исканията им. Тази седмица всички които протестират са яхнати и употребени, и искат оставката на министъра и връщане на лобизма в земеделското министерство“, заяви Христов пред БНР.

Също пред БНР Иван Гюров зам. председател на Националното сдружение Обединени български производители заяви:

Не спираме с протестите, но сме готови на компромис и основно искаме да се изнесат с месец по-рано сроковете за плащане на субсидиите. Ако не се променят сроковете, склонни сме на компромиси и не държим на 100 %, но трябва да издърпаме плащанията, защото има много колеги, на които тези пари са нужни да стартират пролетната кампания. Днес ще настояваме за максимално кратък срок, освен за субсидиите и за създаване на работна група по една от мерките „Активен фермер.“

Днес блокади се очаква да има между 10 и 14 часа на пътищата Русе-Велико Търново и Русе- Плевен Очаква се утре да бъдат организирани нови протести от страна на недоволните браншови организации.