петък, декември 1, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Турски препарати се продават и по фейсбук, къде е БАБХ?

Турските препарати унищожават декари земеделска продукция всяка година и са вредни за здравето ни

Нелегални турски препарати се продават и по фейсбук, къде е БАБХ?Нелегални турски препарати се продават и по фейсбук, къде е БАБХ?

Турските препарати унищожават декари земеделска продукция всяка година и са вредни за здравето ни.

Нелегални препарати за растителна защита  се продават и онлайн. Във фейсбук групите за градинарство се публикуват обяви за продукти внос от Турция. Вносът им в българия обаче не е разрешен или иначе казано те са нелегални. Разрешените продуктин за растителна за защита могат да се видят във списъка на издателство „Виденов и син”. В началото на годината 100 броя от новия Списък на разрешените продукти за растителна защита и регистрираните торове бяха дарени на Българската агенция по безопасност на храните. Те вече са разпространени в Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна.

 

След като от БАБХ имат този списък защо  позволяват продажбата на нелегални продукти? Не трябва ли именно тази институция да застане зад каузата  да се ползват само разрешени продукти?

Още повече, че нелегалните препаратки унищожават декари земеделска продукция всяка година. Става дума за случаи с по 500 декара пшеница унищожена пшеница, заради евтин фунгицид, домати, пипер и всички култури, които се отглеждат. Фермерите ги купуват, тъй като са на по-добра цена. Така обаче унищожават реколтата си и вредят на здравето на всички нас, които ги ядем.

Не е ли време да спрем това унищожение на българските посеви?

Сигнали може да подававте на телефон  0800 18 112 , Асоциация на растителнозащитната индустрия в България (АРИБ)