понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Непредсказуема година очакват производители на ягоди и на ягоди

Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).Схемата е финансирана изцяло от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ).

Дъждовете оказват негативно влияние върху качеството на плодовете

Труден и непредвидим сезон прогнозират производители на ягоди в община Попово заради честите валежи. Това каза за БТА Найден Петров, който е регионален представител на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и член на Управителния съвет.
Забелязва се, че тази година плодовете са повече и по-едри, посочва Петров. Притеснението идва от факта, че ягодата е деликатна и бързо се разваля. Заради честите превалявания от дъжд, качеството на голяма част от зрелия плод е лошо, изгнива още на корена, обясни той.

Педи две години семейството инвестира в покриването на част от ягодовите насаждения и отглеждането им в оранжерии. Все още не са уверени обаче, че си е заслужавало. „Когато ние започнем да берем оранжерийно, в Пловдивско вече се прибират плодовете от насажденията на открито“, коментира Найден Петров. Така обяснява и по-ниската изкупна цена на стоката си. Тази година тя е около 3 лв/кг, неопакована. А с два лева по-скъпо – опакованата.

Освен това насажденията в оранжерии изискват повече грижи, особено по отношение на опазването им от болести, което допълнително оскъпява продукцията, обясни производителят.

По думите му грижите за ягодоплодните са целогодишни. В тях са ангажирани всички от семейството и около 50 наемни работници от различни населени места в общината