неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

10,5% ръст в обмена на аграрна продукция между България и Германия за полугодието на 2016 г.

Български и германски експерти ще обсъждат проблемите на ОСП

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

През първите пет месеца на 2016 г. обменът на селскостопански стоки между България и Германия е отбелязал ръст от 10,5% на годишна база. Това е станало ясно по време на посещение на заместник земеделския министър Васил Грудев на Баварския селскостопански фестивал в Мюнхен.

 

Причина за това е основно увеличението с 24,7%, на българския износ, за което допринася главно експорта на слънчоглед и рапица. Германия е сред най-големите партньори в аграрната търговия на България, като през последните няколко години формира около 7 – 8% от общия външнотърговски стокообмен на страната със селскостопански продукти. През 2015 г. аграрният стокообмен между двете страни е в размер на 504 млн. евро, с 1% повече спрямо 2014 г.

 

На среща между него и баварския му колега Хуберт Битлмайер, е била постигната договорка за създаване на двустранна експертна група, в която ще се обменя опит, и ще се обсъждат възможности за промени в ОСП след 2020 г. Сред темите които предстои да бъдат обсъдени в работната група ще са кризата в земеделския сектор, създаване на системи за осигуряване, които да могат да реагират в краткосрочен план на промените на пазара, както и опростяване на критериите за екологично насочени площи. Целта на работната група между двете министерства е да излезем с нови идеи, които могат да бъдат представени пред Европейската комисия“, заяви Васил Грудев.

 

 

Вашият коментар