неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоЗеленчукопроизводствоЗърнопроизводствоКартофопроизводствоЛозарствоМЗХНОВИНИОвощарствоТютюнопроизводство

2 500 селскостопански машини от цялата страна на протест в понеделник – 28 ноември

Днес се очаква да стане ясен маршрутът на предстоящия в понеделник национален протест на фермерите.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Днес се очаква да стане ясен маршрутът на предстоящия в понеделник национален протест на фермерите. Националният комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие“ ще представи точните разписания на движението на машини и хора. По предварителна информация ще бъдат блокирани част от АМ „Тракия”, Дунав мост, Петолъчката край Сливен, както и някои от граничните пунктове.


В понеделник фермерите от цялата страната излизат на национални протести. Това потвърдиха за Дарик от Асоциацията на земеделските производители в България и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Очаква се това да бъде най-големият протест на земеделски стопани до момента, ще има организирани 25 сборни пункта в страната, а по границите и по основните пътни артерии у нас ще излязат 2 500 селскостопански машини, обясни за Дарик председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов: „В 10.00 часа започва движението на машините към сборните пунктове. Предполагаме, че в цялата страна ще има повече от 25 пункта. Би трябвало да се съберат на 2500 машини. Очакваме това да е най-големият протест с оглед на това, че е най-голямото обединение на браншови организации в сектора. Може би ще бъде затруднено движението, за което се извиняваме на хората. Знаете, че машини, които вървят по пътищата създават проблем заради движението си с ниска скорост”.

За Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов коментира: „Съюзът на кооперациите ще поеме два региона – между Търново и Бяла, и пътя Търново – София. Първия ден не възнамеряваме да блокираме пътищата на 100%. От втория ден нататък, не мога да гарантирам нищо”.

Конфликтът между фермерите и кабинета „Борисов” стана факт, след като в проектобюджета за следващата година, който беше гласуван от депутатите на първо четене, бяха заложени с 230 милиона лева по-малко за сектора. Месец преди изборите за президент и местна власт беше подписана финансова рамка между кабинета и големите браншови организации, според която в сектора трябваше да влязат 570 милиона лева. Асоциациите в агросектора обявиха, че това е било предизборен ход на управляващите.

В четвъртък земеделският министър Мирослав Найденов присъства на конференцията на Националната асоциация на зърнопроизводителите с идеята да ги обеди да не протестират, но до консенсус така и не се стигна.

Найденов обяви днес в парламента, че в телефонен разговор вчера, премиерът Бойко Борисов е позволил да се разреши по-ниската ставка на акциза върху нафтата за зърнопроизводителите.

Добрата новина обаче така и не парира готовността за стачни действия.

Готвените за началото на следващата седмица протестни действия ще се изразят в изкарване на машини и хора по указани маршрути и последващо затваряне на пътища и гранично контролно-пропускателни пунктове, обявиха днес в обръщение до медиите неправителствените организации от сектор „Земеделие“

Свободна държава сме, и демократична. Ако смятат, че това е начинът, по който ще се решат проблемите, нека да го правят, коментира по повод протеста земеделският министър.

Пред зърнопроизводителите вчера Найденов разясни позицията на България за промени в ОСП.

България застава зад въвеждането, дори удвояването на таван на плащанията, което да доведе до по-справедливо разпределение на субсидиите. Страната ни подкрепя също и въвеждането на понятието „активни фермери“, към които да бъдат насочени средствата за подпомагане, също и равния старт между страните членки при разпределяне на субсидиите.

Източник: НАЗ

Вашият коментар