четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
ГоведаЖивотновъдствоЖИВОТНОВЪДСТВОНОВИНИ

200 елитни животни бяха показани на националното говедовъдно изложение в Сливен

20 от елитните говеда дефилираха пред международно жури.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

На националното говедовъдно изложение на Сливенските минерални бани днес бяха показани близо 200 елитни животни от три развъдни асоциации – черношарената порода, кафявата, и местните автохтонни породи и родопско говедо.

В новата ПРСР ще има отделна мярка за селекция на българските породи животни

„В новия програмен период е предвидена специална мярка за запазване и селекция на българските породи животни и за тяхното утвърждаване”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на Второто национално изложение по говедовъдство в Сливен.

Министърът допълни, че е много важно при селекционния процес да се вземе под внимание това, което се търси на пазара.

20 от елитните говеда дефилираха пред международно жури.

Кметът на Община Сливен, Кольо Милев приветства организаторите и участниците в изложението. Той изрази задоволство, че за пореден път Сливен е домакин на това значимо за страната ни събитие, което събира цялото професионално съсловие и въздейства върху развитието на животновъдството. Милев пожела още изложението да разшири своя обхват и възможности, като многофункционалният му терен предложи експозиционни инициативи за фермерския бизнес и в други периоди от годината.

Идеята на организаторите е от следващата година изложението да стане традиционно и с международно участие.

Във форума участваха около 30 ферми от цялата страна с около 200 животни от млечно и месно направление. На събитието бе засегната темата за борбата с градушки – актуална за сезона.

„Разширяване на мрежата от станции за борба с градушките е една от основните задачи пред Министерството на земеделието и храните.

Държавата в момента поема тези задължения, където е възможно. Вчера получих подкрепата на Министерски съвет за допълнителни средства за още такива ракети, за да може там, където има такива станции те да могат да водят борба”, каза министър Греков, като допълни, че ракета за борба с градушки струва около 1000 лева, а в последните дни са закупени 2000 броя такива.

Според него едва 20 – 25% от площите в страната са защитени от системи за борба с градушките и трябва да се работи по този проблем. „Аз поисках в новия План за развитие още около 25 млн. лв., за да се обхване цяла Южна България”. 

Министърът заяви, че се следи стриктно нивото на язовирите от национално и местно значение, но на този етап валежите не са над необходимите норми и няма опасност от преливане на язовири. Според него не е застрашена и реколтата в страната, като апелира към общинските и областните служби по земеделие да издават съответните протоколи, за да могат производителите на унищожени и пострадали площи да бъдат обезщетени при нужда. 

Проф. Димитър Греков коментира и предстоящия „ремонт” на кабинета: „Аз не се притеснявам от смяната на един или друг министър, защото всички работим на пълни обороти и не сме се скрили. По-важна е приемствеността, която съществува в земеделието, защото земеделското производство е едно устойчиво, консервативно производство, което трябва да се развива бавно и постоянно”, коментира министърът на земеделието.

Вашият коментар