петък, март 23, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

73 млн. лева субсидии за тютюнопроизводителите в бюджет 2013

Размерът на субсидиите за тютюнопроизводителите ще бъде в рамките на 73 млн. лева. Вариант тези пари да не се получат въобще не се обсъжда.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

106Четения

Размерът на субсидиите  за тютюнопроизводителите ще бъде в рамките на 73 млн. лева.  Вариант тези пари да не се получат въобще не се обсъжда.

  Парите са нотифицирани от Европейската комисия.  Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на изнесеното заседание на Консултативния съвет по тютюна в село Бенковски, община Кирково. Найденов уточни, че текат дебати в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони да бъдат заделени средства за този сектор и да бъде създадена допълнителна мярка за модернизиране на стопанствата. Министър Найденов поздрави присъстващите и със Световния ден на тютюнопроизводителите, който се отбелязва днес, за пръв път едновременно в около 200 държави. Половината от производителите на тютюн в ЕС са от България, именно от този регион, затова и ние реагирахме толкова остро срещу възможността да бъде ограничено по изкуствен начин производството на ориенталски тютюн, правителството и евродепутатите тогава се обединиха, за да защитят поминъка на хората, каза министърът. “Аз искам да се поклоня пред тежкия труд и да им кажа, ще направим всичко за да отстояваме правата на тютюнопроизводителите в България, защото алтернатива на тютюнопроизводството няма, допълни още министърът. Той връчи Грамота за особен принос в областта на земеделието на председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) Цветан Филев, на неговите заместници, на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова и на кмета на Сатовча Арбен Мименов. Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България връчи на министър Найденов петиция срещу Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация. С нея те се присъединяват към призива на Международната асоциация на тютюнопроизводителите да се защитят правата на повече от 39 млн. производители на културата в света и да не се ограничава влагането на дребнолистни тютюни в цигарите.  

Вашият коментар