петък, май 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоНОВИНИ

Анализатори : Цените на някои основни култури ще се повишат с между 5-10% през 2017г.

Цените на пшеницата стигнаха дъното през 2016 г.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

340Четения
NivaBG.com

Някои анализатори очакват през 2017 година да има минимални корекции на цените на някои култури нагоре , но с оглед на натрупаните рекордни запаси. не може да се очаква тя да е с повече от 5-10%.

Според повечето експерти цените на повечето аграрни продукти през миналата година, и вчастност на пшеницата са стигнали дъното, пише в анализ inteliagro.bg. Все още обаче е рано да се каже, дали 2017 година ще е добра за фермерите, още повече, че някои фактори сочат точно обратното. Ниската цена на пшеницата кара много производители да потърсят алтернатива за част от обработваемата земя. В най-голяма степен се очаква това да се случи в САЩ, където площите с пшеница ще се свият с между 7-10% според различни прогнози (по-точни резултати ще имаме на 12 януари, когато излизат данните на Департамента по земеделие на САЩ). По-високи цени на пшеницата през следващата пазарна година очакват от FAPRI (Университетът на Мисури), именно заради прогнозираното поредно рязко понижение в засетите площи.

 

Освен намаляване на обработваемите площи, до раздвижване на пазара може да се стигне и заради Китай, който към момента държи 44% от световните запаси от пшеница при 30% през 2012/13 година, и всяко едно намаляване на количествата в държавния резерв в съчетание с намаление на производството в Северна Америка заради неблагоприятни климатични условия, биха дали нов импулс на пазара. Някои експерти вече изразиха известни опасения за поражения в посевите с пшеница в САЩ заради сухото време. ¼ от посевите в Колорадо към началото на януари вече са в лошо или много лошо състояние.

 

Ниските цени на царевицата ще накарат много фермери в САЩ да се ориентират от царевица към соя през 2017 г. Societe Generale очакват спад в площите с царевица в САЩ с 5,5 млн. акра, което би довело до понижение на складираните количества спрямо потреблението до 13,2% през 2017/18 от 16,2% през 2016/17 г.

Интересна е прогнозата на Rabobank, които очакват понижение на световните запаси от царевица за първи път от 2009 г. насам (което по принцип би трябвало да се разчита като сигнал за увеличение на цените). В уравнението обаче пръст ще има Китай, чиято политика на субсидиране ще поощри понижение на складираните количества с 10 млн. тона през пазарната 2016/17 г. и с 6% на годишна база през 2017/18 г.

 

Въпреки намалението на площите с пшеница в някои региони от света част от анализаторите очакват нов рекорд в световното производство. Тази позиция застъпват от Commerzbank, които към края на 2016 година не виждат основания за притеснения за световната реколта. Наистина в Черноморския регион, който е най-големият износител на пшеница в света не се наблюдават особени движения в засетите с пролетници площи, а климатичните условия засега не дават признаци за тревога.

 

При нормални климатични условия, Goldman Sachs също не очакват подкрепа върху пазара и прогнозират цените на царевицата и на соята да се ограничат до техните пределни производствени разходи. Същевременно прогнозираната с 26% по-голяма реколта в Бразилия и Аржентина (Rabobank) ще продължи да потиска цените.

 

За поредна година соята бе по-печеливша от царевицата и поради тази причина, само в САЩ се очакват с 2 млн. акра повече площи с културата (2.4% ръст). Към това обаче трябва да се прибави ръста в Южна Америка – Бразилия и Аржентина. Големият въпрос е дали Китай ще продължи да купува соя със същите темпове, както досега. Като че ли превесът за момента клони повече в полза на предлагането, съответно – на по-ниските цени.

 

От маслодайните рапицата се очаква да задържи позиции, заради дефицитът в Европа. Прогнозата на Commerzbank е за EUR 390/тон в периода октомври-декември, 2017 година.

До свиване в потреблението на фуражи според експертите на inteliagro.bg може да се стигне заради разпространението на поредната епидемия от птичи грип, заради която например само в Южна Корея през миналата година са били унищожени над 15% от домашните птици.

 

 

NivaBG.com

Вашият коментар