понеделник, януари 21, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоЗеленчукопроизводствоЗърнопроизводствоКартофопроизводствоЛозарствоНОВИНИОвощарство

АЗПБ протестира срещу промяна на НАРЕДБА № 2 ОТ 21 ФЕВРУАРИ 2011 Г

АЗПБ протестира срещу готвени изменения в наредба 2

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

129Четения
NivaBG.com

Става дума за Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане , публикуван на сайта на МЗХ на 14.02.2014 г.

 Поясняваме, че според европейски регламент, приет на 17 декември 2013 г. № 1307/2013 на ЕП всяка страна членка на ЕС има право да избере по какъв начин да подпомогне своите фермери за настоящия период. Това според документа може да стане по познатия досега начин чрез СЕПП, но може да бъде избран и варианта на т.нар. „преразпределително плащане”.

 Такова решение е нужно да бъде взето след обстоен анализ на ситуацията и нуждите на земеделските производители в страната, след задълбочени дискусии между политическото ръководство, експерти и браншовите организации. Към този момент АЗПБ не е подлагало този проблем на дебат между членовете си, защото не са ни  предоставени необходимите документи от МЗХ, се посочва в прессъобщение до медиите.

„Въпреки това и въпреки обещанията на политическото ръководство на МЗХ по време на Националната среща на земеделските производители в България от 6 до 8 февруари в Златни пясъци, на която присъстваха над 500 земеделци от всички браншове,  че предстои сериозно да бъде обсъден този въпрос, МЗХ е публикувало проекта за наредба на сайта си на 14 февруари, без да се допита до браншовите организации“, коментира изпълнителният директор на АЗПБ Ивайло Тодоров.

В проектодокумента е посочено, че страната избира да подпомага земеделските производители и с „преразпределителни плащания”, без да е визиран какъвто и да е съществен аргумент, както и без да е приложен никакъв анализ на ситуацията. В проектонаредбата пише „че с оглед необходимостта от подпомогане на малките и средни стопанства от 2014 г. предлагаме земеделските стопани да могат да кандидатстват и по схемата за преразпределително плащане”.

„За нас е притеснителен начина по който се вземат такива решения. Не сме виждали нито анализа въз основа на който то е взето, нито евентуалните прогнози за ефекта до който то ще доведе. В останалите страни като Франция и Германия темата е подложена на публични дискусии, от които е станало ясно, че този вид плащания отново водят до неравномерно разпределение на европейските субсидии в различните държави членки“, коментира председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

АЗПБ категорично настоява за обществен дебат на проектонаредбата, като преди това изискваме ръководството на МЗХ да предостави анализа, и прогнозите за ефекта от това кои земеделски производители в действителност ще получат реална помощ, за да можем да представим информацията на своите членове и след дискусия да дадем своето аргументирано становище, каквото към този момент не сме компетентни да заявим“, каза още председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Вашият коментар