сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Безплатни проекти по подмярка 6.3 ще изготвят от Националната служба за съвети в земеделието.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Безплатни проекти по подмярка 6.3 ще изготвят от Националната служба за съвети в земеделието. Според индикативния график на аграрното министерство, приемът по 6.3 трябва да започне на 4 април, а подпомагането ще бъде в размер на 15 хил. евро и ще представлява стартова помощ за малки стопанства.

 

Парите се изплащат на два транша, уточняват от службата за съвети в земеделието. Първият – в размер на 10 хил. евро, фермерите ще получат след одобрението за подпомагане, а останалите 5 хил. евро – след като им бъде направена проверка от Държавен фонд „Земеделие“. По 6.3 могат да кандидатстват регистрирани земеделски производители с икономически размер на стопанствата от 2 хил. до 8 хил. евро СПО.

 

Средният производствен обем се изчислява по специална таблица, информират още от Службата за съвети в земеделието. 33% от общият доход на кандидатите за предходната година трябва да е от земеделски дейности, като стопаните задължително трябва да имат документ за правно основание за земята, която обработват.

 

По подмярка 6.3 няма да могат да кандидатстват фермери, които имат одобрени проекти по Млад фермер. Освен, че безплатно ще изготвят бизнес-плановете, от Националната служба за съвети в земеделието консултират фермерите по време на целия 5-годишен период по изпълнение на проектите. Наредбата по 6.3 още не е готова, но проекти в секторите плодове и зеленчуци, биопроизводство, животновъдство, етерично-маслени култури и такива от необлагодетелствани райони ще получават допълнителни бонус точки.

 

Вашият коментар