вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Биопразник на открито ще се проведе на 12-ти и 13- ти април пред Народния театър в София

Двудневен "биопразник" на открито ще се проведе на 12 и 13 април 2013 г.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Двудневен „биопразник“ на открито ще се проведе на 12 и 13 април 2013 г., петък и събота, в градинката пред Народния Биопразник на открито ще се проведе на  12-ти и 13- ти април пред Народния театър в Софиятеатър в София.

Събитието е част от кампания за популяризиране на биопродуктите, която се осъществява по проект на Министерство на земеделието и храните, която ще продължи до края на април с мероприятия и в други градове. Празникът в София ще събере биопроизводители от цялата страна, за да представят свои био продукти. Официалното откриване е в 13.00 часа. През първия ден от двудневния празник гостите могат да се насладят на кулинарното шоу на телевизионния водещ Ути Бъчваров, както и да опитат от неговите изкусителни ястия по биорецепти. Малко по-късно е предвидено да се проведат винени дегустации и конкурс на тема „Най-добро българско червено био вино за 2013 г.“. Водещ на винените дегустации ще бъде варненският сомелиер Любомир Стоянов. Самите дегустации ще започнат в 15:00 часа и ще се повтарят 4 пъти на всеки кръгъл час: в 15:00, 16:00, 17:00 и 18:00 ч. Петима участника от публиката, отговорили правилно на въпроси свързани с винената култура, ще вземат участие в оценяването на вината. След всеки кръг ще се тегли победител сред участниците, който ще получи бутилка вино за награда. Избата-победител ще бъде обявена и наградена на следващия ден – 13 април, в 11:00 часа. От 18.00 до 19.00 часа на 12-ти април е предвиден акустичен концерт на група „Точка БГ“. Пазарът на био-храни ще продължи и на 13-ти април, когато са предвидени детски забавления. От 11.00 часа отново с участието на Ути Бъчваров ще се проведе кулинарна био академия за деца. По-късно през деня са предвидени изпълнения на детска вокално-театрална формация „Таласъмче” и представление на Тетрално студио „Теди“ от Народно читалище „Г. С. Раковски“ с детския спектакъл „Сънчовци“. Преди откриването на празника на 12-ти април от 9.30 до 12.00 часа е предвидено да се проведе и семинар на тема „Новата Обща селскостопанска политика и мястото на агроекологията в нея. Как България да се възползва максимално от новата по-зелена ОСП ?”. Семинарът ще се състои с 12 април 2013 г. (петък) във Venus Center на бул. „Дондуков“ № 9 в София.

Основни акценти на семинара ще бъдат:

• Последни данни за състоянието на производството и продажбите на био продукти в България • Какво подпомагане да очакваме през следващия седемгодишен програмен период на ОСП – предложенията на Европейската Комисия и напредъка на България в подготовката на новата ПРСР • Подпомагането на био земеделието през следващите седем години – предложения от браншовите и екологични НПО

Вашият коментар