неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ОтлгежданеПЧЕЛАРСТВО

Броят на пчелите намалява с всяка изминала година

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Независимо от обновяването на възрастовия състав на пчеларите в страната, броят им като цяло намалява с всяка изминала година, каза в интервю за Агенция „Фокус” инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

„Има едно естествено преминаване от по-възрастните към по-младите пчелари. Техният интерес е преди всичко предизвикан от наличието на пчеларско списание, на субсидиране по програми и възможността да разширят своите пчелини със субсидиране. Поради това интересът е голям”, обясни инж. Михайлов. „Нещо повече, специално в София, може би вече 25 години провеждаме курс за начинаещи и за напреднали пчелари. Такъв се провежда и на други места. Ежегодно се включват десетки млади хора, като сред тях има и жени”, коментира той.

Проблемът според него е, че намаляват пчеларите като цяло и заедно с тях и пчелните семейства. 
„Броят на пчелните семейства намалява поради здравословни причини.

Независимо от това, че има програми и средства, държавата, както и Европейския съюз трябва да обърнат по-голямо внимание на сектор „Пчеларство”, тъй като от него зависи не само поддържането на биоразнообразието в природата, а и много храни освен пчелните продукти, които са изключително важни за хората”, добави още той. 

Вашият коментар