събота, август 8, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Брюксел обмисля съкращаване на парите за фермерите

Новите предизвикателства пред ЕС могат да гълтат по 15 млрд. евро годишно

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

777Четения

Както е известно предстоящото излизане на Великобритания от ЕС ще доведе до дупка в бюджета на Общността след 2021 година, която според ресорния комисар Гюнтер Йотингер се оценява на около 13 млрд. евро годишно. Ето защо ЕК обмисля намаляване на парите за земеделие, информира EurActiv, позовавайки се на документ за бъдещето на европейските финанси, който трябва да бъде представен официално днес.

Гюнтер Йотингер, който трябва да представи документа, изготвен съвместно с комисаря по регионално развитие Корина Крецу, заяви, че „не може да се продължава както досега”. „Ние трябва или да даваме по-малко пари, или да открием нови източници за финансиране”, заяви още той.

За това колко важен източник на средства отпада от ЕС свидетелства фактът, че годишната вноска в европейския бюджет на Великобритания възлиза на между 10 и 12 млрд. евро. Други затруднения за бюджета могат да възникнат и заради някои от новите предизвикателства пред страните членки, като отбраната,сигурността и справянето с проблемите на миграцията, които по оценки на EurActiv.com могат да гълтат по 15 млрд. евро годишно.

Двамата комисари подчертават, че настоящия документ трябва да послужи като основа за дебати по многогодишната финансова рамка на ЕС, конкретните предложения по чието съдържание трябва да бъдат приети през следващата година. Между другото в него е записано, че се предвижда намаляване на парите за земеделие,, и увеличаване дела на съфинансиране от отделните страни. Против това се обяви Франция, чиито фермери получават най-голям дял от субсидиите в ОСП. Дори френският президент Еманюел Макрон изрази своите притеснения от това.

В текущата многогодишна финансова рамка до 2020 година за пазарни механизми, подпомагане на фермерите, директни плащания и развитие на селските региони са заделени 400 млрд. евро, 70% от които се получават под формата на директни плащания.

Националното съфинансиране

Йотингер и Креци не се изказват директно за поемане на част от плащанията от националните бюджети. Подобна мярка може да засегне основно Чехия,Полша и Унгария, срещу които Брюксел е стартирал процедури заради нарушения по въпроса за приема на бежанци. В самия документ се казва, че „ в рамките на обществените дебати са постъпили нови предложения за това, средствата от ЕС да се обвържат с националните бюджети съобразно състоянието и спецификата на правото във всяка отделна страна”. Преди всичко се цели създаването на ясна връзка между възможностите на всяка страна и ефективното изпълнение на европейския бюджет чрез частни или обществени инвестиции.

Друга възможност за спестяване на пари разглеждана от комисията е намаляване на т.нар. „британска отстъпка”. обезщетенията за Великобритания и някои други страни, които дават повече за общоевропейския бюджет, отколкото получават впоследствие под формата на субсидии. Към момента Великобритания получава подобна компенсация в размер на 6 млрд. евро. Гюнтер Йотингер заяви, че трябва да се помисли за намаляване на тази и подобни на нея отстъпки.

Вашият коментар