вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИТютюнопроизводство

Бял риган вместо тютюн се отглежда в Кърджали и изнася в САЩ

Белият риган може да донесе до 1000 лв/дка с 10 пъти по-малко труд

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

До над 1000 лева от декар могат да печелят земеделци в Източните Родопи, които решат да се занимават с отглеждането на бял риган.

Около 50 стопани в Кърджалийско вече са сключили договори с „Кърджали Табак” и тази година ще пласират първите количества от ценната билка. Това заяви за 24rodopi ръководителят на иновативния проект Юнал Тасим.

Тютюневата компания е сключила договор с „Кюрташ”-Измир, която ще изкупува продукцията от бял риган в Кърджалийско. Турската фирма е най-големият износител на билки за САЩ като покрива 90% от американския пазар.

„Проектът стартира от около месец. В договора са залегнали 6 000 дка, като целта ни е до три години да достигнем договорената квота от 1000 тона годишно.

Стопаните имат осигурен пазар като цената на килограм от билката ще е между 3 и 4,50 лева в зависимост от качеството. Земеделците трябва да обработват минимум 5 дка и максимум до 15 дка. На третата година се очаква билката да даде максимално количество добив-до 300 килограма от декар суха маса. Едно семейство спокойно може да изкарва до над 1000 лева на година от декар. Трудът е 10 пъти по-малък от хвърлените сили от стопаните при отглеждането на тютюн, а печалбата е съизмерима”, допълни Юнал Тасим.

 

NivaBG.com

Вашият коментар