сряда, октомври 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИПРСР 2014-2020

Десислава Танева: Блокирани са всички средства за подпомагане на земеделските производители

Рискът от загуба на средства само за 2014 г. може да достигне 500 милиона – и то при оптимистичен вариант

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

140Четения

Всички средства на земеделските производители за подпомагане са блокирани, при положение на безпрецедентен скандал в управлението на земеделския сектор и по-точно на фонд „Земеделие”.

Вчера следобед членовете на Управителния съвет на Фонда подадоха оставка в знак на несъгласие изпълнителният директор и неговият екип да подадат оставки след множество скандали в работата на Фонда.

Това е казала на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Танева, предава Агенция „Фокус”. „Изцяло е блокирана работата на фонд „Земеделие” в момент, който е най-важен за страната по повод определяне на национални политики и вземане на решения за тях по прилагането на директни плащания.

Крайният срок е 1 август, а такова решение все още няма. Обществените дебати, които следва да се проведат за това, по мнението на всички браншови организации, участващи в тях, са напълно формални”, е заявила Танева.
По думите й, Програмата за развитие на селските райони не е одобрена единодушно от земеделския сектор. „Беше обещано, че ще има промени, но все още не е изпратена за одобрение от Брюксел.

Както в първия програмен период, когато започнахме със скандал и близо 2-годишно закъснение, ще завършим този програмен период със същото политическо управление на БСП и ДПС също със скандал, който ще предизвика отново забавяне на новата Програма за развитие на селските райони вероятно със същия срок”, е посочила Десислава Танева.

„Рискът от загуба на средства само за 2014 г. може да достигне 500 милиона – и то при оптимистичен вариант, че компенсаторните плащания по втора ос в края на годината ще могат да бъдат платени, ако някой най-после понесе политическата отговорност, подаде оставката, която му искат всички в сектора и се намерят нормални хора да управляват сектора в полза на земеделците.

Вашият коментар