събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИОвощарство

Десислава Танева: Производителите на череши ще получат над 166 лева на декар

Празник на черешата в Кюстендил

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

 

 

„Производителите на череши, съгласно предварителните данни, ще получат значително по-висока подкрепа, като индикативната ставка към момента е  над 1660 лева на хектар”., заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Празника на черешата в град Кюстендил.

Над 15% от производството на череши в България е точно в региона на Кюстендил. Министърът на земеделието допълни, че по приключилата кампания за директни плащания са кандидатствали над 115 000 земеделски производители, от които 4 260 са кандидатствали за подкрепа на плодове.

Декларирани са над 23 000 хектара череши. Десислава Танева уточни, че се отчита  трайна тенденция на увеличаване на площите засети с череши. Министърът  обясни, че по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. в област Кюстендил има сключени 184 договора по три от мерките, по които можеха да кандидатстват производители на череши на общата стойност близо 5 млн. лв.  Тя  припомни, че срокът на Програмата няма да бъде удължен и апелира всички производители до 15 септември да приключат проектите си.

Министър Десислава Танева призова малките производители да се сдружават, за да постигат по-добри пазарни условия за продукцията си.

Вашият коментар