събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Растителна ЗащитаТорове и препарати

Десислава Танева: Разрешените продукти за растителна защита са 525

220 препарата с в процедура по регистрация и одобрение за употреба в Бъгария

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

„Препаратите за растителна защита, които за разрешени за употреба в България са 575 броя, а нови 220 броя са в процедура за разрешаване.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно използването на разрешени препарати за растителна защита на територията на страната, предаде агенция „Фокус“.

„Установяването на неразрешена употреба на продуктите за растителна защита върху растения и растителни продукти при първичното им производство е част от контролната дейност, която БАБХ извършва. Препаратите за растителна защита, които за разрешени за употреба в България са 575 броя, а нови 220 броя са в процедура за разрешаване. На контрол подлежи търговията, преопаковането, съхранението и употребата на продукти за растителна защита и лицата извършващи тези дейности”, обясни министър Танева.

„За 2015 година е планирана проверка на 5% от регистрираните земеделски производители. Празните опаковки се характеризират като опасен отпадък, поради което земеделският производител трябва да има подписан договор или с лицензирана фирма по Закона за управление на отпадъците или с дистрибутора на продукти за растителна защита”, допълни Десислава Танева.

„Законът за защита на растенията задължава от 1 януари 2016 година лицата, които пускат на пазара продукти за растителна защита и лицата, които преопаковат тези продукти да разработят и прилагат система за обратно изземване на празните опаковки от крайния потребител на продуктите за растителна защита”, посочи министърът на земеделието и храните.

Вашият коментар