четвъртък, август 13, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниМЗХНОВИНИ

Десислава Танева:По-добре е. ако в новия прием по мярка 4.1 бъдат включени и проектите за инвестиции в напояванет

До края на месеца ще бъдат сключени договорите с одобрените по мярка 4.1 бенефициенти

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

147Четения

 “Интересът е огромен, и мисля че по-добрият вариант е мярката да се отвори с възможност да се кандидатства за инвестиции в напояването”, заяви земеделският министър Десислава Танева по време на заседание на комисията по земеделие в парламента в отговор на депутатски въпрос относно това, кога евентуално може да се очаква нов прием по Мярка 4.1. Тя потвърди, че до края на месеца ще бъдат сключени договорите с одобрените   до момента по тази мярка бенефициенти, чиито проекти събраха максимален брой от 39 точки. Според нея какъвто и срок да се каже на този етап за стартиране на мярката за инвестиции в модернизация на селските стопанства не би бил точен.

 

Тя припомни че още през есента на миналата година с различните браншове в аграрния сектор е била постигната договорка за повторно отваряне на мярката едва тогава, когато всички дейности допустими за финансиране по наредбата могат да се включат в нея. Така например при първия прием по мярка 4.1 не можеше да се кандидатства с проекти в сферата на напояването.

 

. “Планирахме нотификацията за включването и на такива проекти да е готова през лятото, след излизане на доклада на Световната банка за състоянието на напоителните системи у нас”,заяви още тя. За да стане това факт е необходимо изпълнението на още няколко условия, едно от които е и изменението в закона за сдруженията в сектора на хидромелиорациите, които в момента са в процедура на одобрение и приемане от депутатите. Към момента според министър Танева все още няма постигнато съгласие за приемане плановете на управление на речните басейни, които се определят от МОСВ. Така че вторият прием може да започне едва след като дойде одобрение от Брюксел за хидромелиоративния сектор.

 

Очаква се през следващата седмица закона за сдруженията в напояването да мине на второ четене в комисията.

 

NivaBG.com

Вашият коментар