сряда, януари 22, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИОвощарство

Добрите времена за цените на ядките отминаха, преди фермерите да са обрали плодовете

Свръхпроизводство в основни региони и спад в цените на ядките през следващите години

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

2.38ХилядиЧетения
NivaBG.com

Добрите времена за цените на ядките, заради които и у нас през последните години се забелязва бум в отглеждането на орехи сякаш отминаха още преди фермерите да са обрали плодовете. В последните години комбинацията от неблагоприятни климатични условия във важни производствени райони и трайно повишаващо се търсене доведоха до значителен ръст в цените на почти всички основни видове ядки. У нас това се изрази в тенденцията   за увеличаване на насажденията с орехи, които дори надминаха тези с череши, а се отбелязва и интензивен ръст на площите с бадеми и лешници, пише в анализ на inteliagr.bg. Не на последно място ядките се превърнаха в хит и заради прилагането на различни помощни механизми.

 

Ситуацията на пазара на ядки обаче е на път да се промени, и причина за това е края на продължителната суша в Калифорния – най-големият световен производител на бадеми, заради което предлагането отново взима връх на пазара. В допълнение, когато преди три години цената почти се удвои само за няколко месеца, мнозина стопани в щата се преориентират от по-нискодоходни култури, като памук и грозде, към нови площи с бадеми. Това води днес до една от най-изобилните реколти. Перспективите за следващите години, когато новите площи навлязат в пълна продуктивност, са дори за още по-високо производство.

 

Предварителните оценки са за производство в Калифорния между 930 и 980 хил. т. Това е с между 10 и 15% повече, спрямо отчетеното през 2014 и 2015 г. Според организацията на производителите на бадеми в щата, през август са реализирани рекордните 77 хил. т. доставки, което е с над една трета повече от същия месец на предходната година и 10 хил. т. повече от предишното най-добро постижение. От бранша очакват пазарът да не успее да поеме всички количества и следващата година да започне с по-високи запаси.

 

На този фон, цените на калифорнийските бадеми с черупка в началото на септември са в порядъка 1-1,25 долара за кг. – наполовина спрямо миналогодишните. Негативният тренд се подхранва и от убеждението на производители и търговци, че суровината навлиза в нов цикъл с дългосрочно ниски цени.

 

Какво е състоянието в други производствени региони?

Силен ръст в производството на бадеми във Испания се очаква да започне през 2018 г., пише efeagro.com. Според Испанската асоциация за преработка на бадеми, в регионите Кастиля-Ла Манча, Севиля, Кордоба и Арагон през следващите години в активно плододаване ще навлязат редица нови градини с иновативни сортове. Генералният координатор на Асоциацията очаква в следващите седем години реколтата да се удвои.

 

Спадът в цените идва на фона на слабата тазгодишна реколта. В началото на септември, базираният в Аликанте кооператив Ел Манан – вторият най-голям производител и износител на бадеми в Испания, завърши прибирането на тазгодишната реколта, отчитайки спад от 45%, спрямо миналогодишното количество и 33% по-ниски цени. Според Игнасио Валкарсел – вицепрезидент на кооперацията и член на ALMENDRAVE (секторен съюз на износителите), тези данни са относими за цялостното производство на бадеми в страната. Той очаква прогнозата на Националната служба за ядките за общ добив от 46 хил. т. за 2016 г. да бъде понижена до 40–42 хил. т. За сравнение, през изминалата година в страната са били събрани над 52 хил. т. Валкарсел отдава намалението в реколтата на сушата, белязала сезона и измръзването по време на цъфтежа на цветовете.

 

В началото на септември цената на едро на бадемите с черупки в Мурсия е 5,67 евро/кг. Година по-рано килограм от ядките са се предлагали за 8,76 евро/кг., а по същото време на 2014 и 2013 г. – за около 6 евро.

 

В същото време, цените през този сезон са под силен натиск и се връщат към обичайните си допреди няколко години нива, в следствие края на сушата в Калифорния и ръст на площите в американския щат. Прибирането на тазгодишната реколта в Калифорния приключи на 31-ви юли, като на пазара бяха пуснати над 820 хил. т. бадеми. По данни на Комитета на производителите на бадеми в Калифорния (Committee of the California Almond), 67% от това количество се изнася в около деветдесет държави, от които най-важната дестинация е Испания – с над 91 хил. т. Това е с близо една трета повече от 2014-15 г.

 

Повече и по-евтини турски лешници

 

През изминалата кампания по информация на fructodor.com се наблюдава значително увеличение в експорта на лешници от Турция, която е лидер на пазара на този вид ядки.

Експортът от началото на септември 2015 г. до края на август 2016 г. е над 258 хил. т., което с 19% повече на годишна база. Основен партньор е Европейският съюз, където са доставени около 200 хил. т. Към други европейски страни са изнесени 16 хил. т., а извън Стария континент – още над 42 хил. т.

 

Въпреки това, приходите от чужди пазари се свиват от 2,8 на 2,2 млрд. щатски долара, поради сериозният спад на международните пазари. Докато през 2014-15 г. средните цени достигнаха 13 долара за килограм, година по-късно те се изнасят при малко над 8 долара.

 

NivaBG.com

Вашият коментар