понеделник, септември 25, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИПРСР 2014-2020

Държавна подкрепа за фермерите обсъждат на изложението „Агра 2014“ в Пловдив

Аграрната политика и законодателство

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Държавната подкрепа за фермерите е водеща тема в  съпътстващата програма  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“. Тя се проведжда от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив  под патронажа на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Аграрната политика и законодателство, финансирането и достъпът до фондовете на Европейския съюз, развитието на дребните стопанства са във фокуса на няколко делови събития. Целта е секторът да се възползва от възможностите, които дава новата Обща селскостопанска политика на ЕС.

Конференция  „Актуални въпроси на аграрната политика и законодателство“ е планирана за 4 март с участието на проф. д-р Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделие към Народното събрание. Форумът се организира от Международен панаир Пловдив и Пловдивската земеделска камара.

Евродепутатът Антония Първанова, която е и председател на НДСВ, инициира кръгла маса „Развитие на малките и средни селскостопански производители и осигуряване на равен достъп до европейско финансиране“ на 6 март. Същия ден посолството на Кралство Нидерландия  у нас прави семинар ,,Организации на производители – холандският опит и възможностите в България“. Екип на земеделското министерство ще представи  конкретни стъпки за  подпомагане на организации на производители. Ще бъдат презентирани добри практики от Холандия. Фондация  „Земята източник на доходи“ е подготвила кръгла маса  за проблемите и перспективите в развитието на дребните земеделски стопанства.

С тези делови прояви изложението „Агра 2014“ се вписва в Международната  година на семейното фермерство, обявена от ООН. Целта на тази световна инициатива е да се подчертае ролята на семейните ферми за намаляването на глада и бедността, както и за опазването на околната среда.

С екологичната проблематика е свързана друга част от деловите събития. Селскостопанската академия – партньор в организирането на „Агра“, акцентира на опазването на растителните генетични ресурси със специална  проява на 5 март. Председателят на Академията доц. д-р Христо Бозуков ще изнесе доклад за модерните методи за растителна защита на кръглата маса „Тютюнопроизводството през новия програмен период 2014 – 2020 г.“, която ще се състои същия ден.

Конференция по биоземеделие организира Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите на 7 март.

Над 30 мероприятия  са включени в деловата програма на  Международната селскостопанска изложба. Те ще допълнят панорамата от иновации за агробизнеса, която може да се види в експозициите на водещи компании от 22 държави.

Вашият коментар