четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниЖивотновъдствоНОВИНИ

Експортът на говеждо месо от ЕС достигна петгодишен връх

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Износът на говеждо и телешко месо от ЕС за трети страни през първата половина на 2016 година е достигнал 930 000 тона, което представлява петгодишен връх, информира UkrAgroConsult, позовавайки се на данни от Съвета за развитие на селското стопанство и градинарството (AHDB). Това е увеличение с 16% в сравнение с аналогичния период на предходната година.

 

Увеличение в нивото на износа на говеждо месо е регистрирано на различни пазари като Израел, Алжир Виетнам и Кот-д'Ивуар, включително и на този на Босна и Херцеговина, който заема 15% от общия дя от изнесената продукция.

 

Текущите показатели на експорта на крупен рогат добитък са отбелязали увеличение с над два пъти в сравнение с последните две години, като общият обем на доставките от януари до юни 2016 година е достигнал до 387 хил. глави. Сред основните клиенти си остава Турция, която за указания период е закупила 141 000 глави едър рогат добитък. За последните две години пък доставките в Израел са достигнали до 80 000 глави, като повече говеда са били изнесени за Либия и Египет.

 

Само за първите 4 месеца на текущата календарна година турският внос на говеда от ЕС е достигнал 100 000 глави като местния пазар представлява огромен потенциал за европейските и ирландски фермери, както е отбелязал президентът на ирландската браншова организация Джо Хили.

 

Вашият коментар