четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Европа е пред избор- да развива амбициозна селскостопанска политика, или да върви към бавни промени

От преходен инструмент директните плащания са се превърнали в неотменима част от доходите на фермерите

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

163Четения
NivaBG.com

Европа днес е изправена пред това дали да развива една амбициозна селскостопанска политика, или промените в нея да са бавни и постепенни. Това заяви известният анализатор Алън Матюс по време на конференцията „ОСП и България след 2020 година. Неяснотите според него са големи, и са свързани както с икономическото, така и с политическото бъдеще на ЕС, а степента на промените е свързана с бюрократичната система на приемане на решенията в Европейския парламент, който пък е пред нови избори. Европа още не е наясно дали ще се стигне до орязване в бъдеще на бюджета, или до повишаване на вноските в него на отделните страни членки. Един от въпросите, които трябва да получат отговор е, доколко европейските граждани получават достъп до средствата от ОСП. Директните плащания според Матюс са се превърнали от преходен инструмент между новата и старата ОСП в неотменима част от доходите на фермерите. Въпросът обаче според него е, до кои фермери стигат парите, след като достъпът до тях е в съотношение 80 към 20%. 130хил. стопанства получават 1/3 от директните плащания или 13 млрд. евро т.е. става дума, че те са неправилно разпределени. Защитниците на модела на директните плащания според него привеждат аргумента, че чрез ъ

тях се осигурява подкрепа и стабилност на фермерите. Те обаче не са най-ефективния инструмент според него, особено когато се касае за подпомагане на младите фермери за закупуване на земя. Той припомни, че като ефект от прилагането им през последните години в страни като Румъния и България цените на земята и рентите са се повишили 4 пъти. Подкрепата за фермерите според Матюс трябва да е насочена към внедряване на иновации в селското стопанство и към правилно управление на земята. Що се отнася до обвързаните с производството плащания, проблем в Европа е, че те не се прилагат навсякъде, а тя трябва да даде ясен сигнал на останалите страни извън ЕС какво прави по въпроса, защото в някои от тях например в Латинска Америка фермерите получават доста по-голяма подкрепа под формата на подобни плащания. В момента се дискутира и съдбата на зелените плащания, дали да отпаднат, дали да останат но не като доброволни, а като задължителни.

Според Матюс настоящата ОСП ще е актуална и през следващото десетилетие. Той даде за пример готвените промени в правилата за изплащане на еврофондовете т.нар. регулация „омнибус“, целяща опростяване на финансовите процедури в различни разходни области включително ОСП, за въвеждането на която са необходими най-малко 13 месеца. Той припомни, че последната реформа в ОСП изискваше най-малко 2 години докато влезе в сила. Най-рано предложения за промени в новата ОСП , ЕК може да направи през март 2018 година според него, след което има още 12 месеца от мандата на сегашния европарламент. Направени предложения за промени в ОСП според него нямат шанс да минат преди края на мандата на сегашния парламент. Ако до неговия край има приети в парламента процедурни решения независимо на първо или второ четене, в следващия период той се задължава да ги продължи, преминавайки към следваща фаза на вземане на решения. Предложенията невлезли в пленарна зала обаче до изтичане на мандата му през 2019 година, няма да са законни задължения на следващия. Така според него е малко вероятно комисията по земеделие да направи нещо по въпроса. Предложенията и за бъдещата многогодишна финансова рамка пък може да се забавят заради Брекзит до средата на следващата година. При дебатирането на реформата на ОСП 2013 Парламентът отказа дори да стартира дискутирането на предложението на Комисията, преди размерът на бюджета на ОСП за периода 2014-2020 г. да бъде оповестен, отбеляза Матюс. Ако бюджетът на ОСП в новата Многогодишна финансова рамка не се знае в рамките на този парламент, не може да очакваме да има сериозно обмисляне на каквото и да било предложение от страна на Комисията по земеделие през първата половина на 2018 г, твърди той. Най-доброто което може да се постигне по новата ОСП през следващата година според него може да е насочена към лека ревизия с фокусиране върху един или два проблема.

 

NivaBG.com

Вашият коментар