петък, септември 18, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Европа готви концепция за създаване на интелигентни села

Слави Кралев разясни основните намерения на ЕС за промени в общата аграрна политика след 2020 година пред фермери от Перник и областта

642Четения

По време на среща от информационната кампания на МЗХГ с фермери от област Перник Слави Кралев представи някои от намеренията на Брюксел за промени в ОСП след 2020 година.

Според него намалението на бюджета по ОСП след 2020 година ще е минимално, и ще засегне предимно страните, разпределящи големи суми субсидии. В бъдеще се предвижда фермерите да получават директни плащания само ако са изпълнили определени екологични ангажименти като кръстосано съответствие и изискванията за озеленяване. Освен това по първи стълб ще има специализирани екологични мерки, като например за биологично земеделие или оставяне на земя под угар, като част от мерките ще са доброволни.

В ЕС по думите му са лансирали някои нови идеи за повишаване на стойността на земеделието като например биоикономиката, като се има предвид не само биоземеделието но и оползотворяването на отпадъците, което ще се стимулира със съответните плащания.

Брюксел планира да представи и нова концепция за изграждане на интелигентни села, която най-вероятно ще е свързана със създаване на повече възможности за заетост. „Чрез осигуряване на достъп до земята на младите хора, всяка една страна членка на ЕС трябва сама да поеме отговорността за привличането им към селското стопанство”,заяви още той.

Само така ще може да се прекъсне тенденцията за застаряване на заетите в сектора, характерна за повечето страни членки на Общността. Има идея за въвеждан на допълващо плащане за нови участници в земеделската дейност или удължаване на срока на субсидирането по досегашната мярка 6.1 . Междувременно се планират стимули за улесняване по-ранното напускане на старото поколение както и мерки за трансфер на знания между поколенията.

Началото на информационната кампания на територията на област Перник беше дадена от областния управител Ирена Соколова.

NivaBG.com

Вашият коментар