неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Европейските фермери срещу опитите за ренационализация на ОСП

Брюксел иска да улесни единствено своята работа

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

154Четения

Фермерите в Европа посрещнаха с одобрение намеренията на ЕК за опростяване на ОСП в бъдеще, гаранциите за повишаване устойчивостта им в периоди на кризи, дигитализацията на земеделието, ангажиментите за стабилни доходи на заетите в сектора и намаляване на бюрокрацията, но са против опитите да се ренационализира общата селскостопанска политика след 2020 година. Това пише EurActiv.

Според вицепрезидента на Copa Cogeca Йоахим Рюквид опростяването трябва да залегне като основа в бъдещата ОСП, но са необходими още гаранции за това, че „едно опростяване ще означава по-висока добавена стойност” за фермерите. Подобно е мнението и на Farm Europe, които през миналата седмица отправиха критики към Брюксел след изявлението на комисаря Хоган. Според тях с новите правила Брюксел иска да улесни единствено работата на своите чиновници, докато фермерите, отделните страни и региони ще продължат да се борят с планини от бумащина.

Йоахим Рюквид оцени като добра новина намерението на ЕК да запази структурата на подпомагане на два стълба, като директните плащания според него трябва да останат в първия стълб на подпомагане за да се осигури стабилност на фермерите.

От Copa Cogeca обаче искат Брюксел да преосмисли идеята си за ренационализация на ОСП която трябва да си остане „европейско дело”, иначе съществува риск от създаване на условия за некоректна конкуренция между отделни сектори и страни членки. От това според организацията може да пострада не само вътрешния пазар но може да рефлектира и върху разходите на фермерите в отделните страни на ЕС.

Що се отнася до намеренията за въвеждане на методи за интелигентно земеделие от Copa Cogeca считат, че това ще доведе не само до понижаване на разходите на отделните стопанства, но и ще подпомогне смяната на поколенията в европейското земеделие. Според Джеймс Мейс, шеф на Европейския съвет на младите фермери, иновациите трябва да са в основата, ако Брюксел иска да привлече повече младежи към земеделието и селските региони. Според него смяната на поколенията трябва да залегне сред приоритетите на новата ОСП, тъй като делът на младежите в селското стопанство в ЕС в момента е едва 6%.

Вашият коментар