четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Фермер окосил 100 м ливади за 3,7 мин. спечели световната купа в Полша

46 души взеха участие в световният шампионат по ръчно окосяване

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

46 души взеха участие в едно необичайно съревнование- Световно първенство по ръчно окосяване на трева в Националния парк Биебже в Източна Полша. В надпреварата се включиха фермери от цяла Европа. В продължение на столетия тревистите терени около едноименната река са се окосявали само ръчно, но бавно тази традиция започнала да отмира. Заради голямата влажност в региона е невъзможно използването на тежка селскостопанска техника за окосяване, затова в днешно време се разчита на леки верижни машини, но все пак ръчното косене си остава най-старият метод.

 

„Правим това за да предпазим природата, и да защитим повечето застрашени видове птици”,казва за АФП Артур Виатр, служител в националния парк. Влажните обитания в Биебжа по думите му са единствените по рода си по големина на площите в Европа. „Ако искаме да засадим дървета тук без да косим тревата, тогава ще изчезнат редица видове птици”, допълва той.

 

Сред участниците в първенството имаше и жени, По думите на една от участничките Катаржина Ворона, ефективността при окосяването зависи от това, колко добре е направена косата. Тя признава, че баща и винаги я съветвал, че трябва добре да захваща тревата и да търси стабилност при косенето. Освен това косата трябвало да се почиства за да е по-прецизна работата. Надпреварата през тази година спечели местен фермер, окосил 100 метра за 3,7 минути.

 

Вашият коментар