неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Фермери от Перник се запознаха с промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Земеделските производители получиха подробности за очератаването на площи в ИСАК само с правно основание

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Гардоприм Плюс Голд

В шесте  общинските служби Земеделие на Областна дирекция Земеделие Перник се проведоха семинари със земеделски производители  от областта. Темата на срещите бе ползване на т. нар. Бели петна за стопанска година 2014/2015 г.

Целта на срещите бе,  да се пояснят промените в Закона за подпомагане на земеделските производители от май 2014 г., които са в сила от 01.01.2015 г. и с които се оказва, че няма да се очертават площи в ИСАК без правно основание, без договори.

Масивите  за ползване  чрез  процедура, съгласно ЗСПЗЗ е приключила на 01.10.2014 г. със служебните разпределения. В настоящия момент са възможни само доброволните споразумения между стопаните  в дадено землище.

Правни основания за ползване:

  • собствен имот;
  • договор за наем, без да е вписан в Служба  по Вписванията, само в Общинска служба Земеделие;
  • договор за  аренда;

Споразумението се прави между хората  в дадено землище  с копие от картата, с изчертаване на масивите и имената, и се носи в Общинска служба Земеделие по местонахождение на имота.

До 1 март 2015 г. е срока за изработване на Заповедта от директора на ОДЗемеделие  за доброволното разпределение. А наемът за белите петна се плаща в съответната община.

Ако името на ползвателя не фигурира, като част от наследниците – то в този случай е задължително да се представи Удостоверение за наследници.

Цената за плащане за 1 дка е различна за различните райони и е средно рентно плащане /дка. Например цената на различните категории земя ( ниви, ливади и пасища – съответно по 17 лв. /дка, по 15 лв. /дка и  по 14 лв. /дка) .

За област Перник  – 520 000 дка се обработват с  правно основание и 200 000 дка се обработват без правно такова. Т.е.  за неразпределените такива  подпомагане няма да има.

NivaBG.com

Вашият коментар