Фил Хоган поиска страните членки да активизират национални планове за интегрирана растителна защита

Растителната защита и свободната търговия обсъждаха агроминистрите на ЕС
   Прочетена: 95 пъти
Фил Хоган  поиска страните членки да активизират национални планове за интегрирана растителна защита
Фил Хоган поиска страните членки да активизират национални планове за интегрирана растителна защита

Използването на химикали за растителна защита и свободната търговия с аграрна продукция бяха сред основните теми на вчерашното заседание на аграрните министри от ЕС в Брюксел. съобщава agrarheute.com. По време на форума комисарят по земеделие Фил Хоган се обяви за устойчиво използване на препаратите за растителна защита,като при предстоящите промени на ОСП трябва да се обсъди схващането за подобна устойчива употреба на химикалите. Той поиска отделните страни членки да активизират своите планове за действие за интегрирана употреба на средствата за растителна защита, както и да засилят контрола върху използването на биопрепарати.

 

Германският министър на земеделието Кристиан Шмид заяви, че научната оценка на веществата в химикалите за растителна защита трябва да бъде по прозрачна. От своя страна полската делегация поиска повече субсидии за фермерите, за да могат да инвестират в закупуването на по-екологосъобразни пръскачки.

 

Съветът на министрите на земеделието обсъди и въпроса с експорта на аграрна продукция от ЕС и състоянието на преговорите за сключване на зони за свободна търговия. От ЕК са изразили задоволство с нивото на експорта на аграрна продукция от Общността, и са поискали продължаване на преговорите с Мексико и страните от МЕРКОСУР в рамките на Световната търговска организация. Някои министри отбелязаха, че евентуално споразумение за свободна търговия със страните от МЕРКОСУР може да има негативни последици за европейските производители на говеждо месо, етанол и захар. Сред обсъжданите теми бе и въпросът за устойчиво опазване на почвите, като се обърна внимание върху застраховането на площите и загубата на земеделски земи.

 


Автор  
КОМЕНТАРИ
Няма коментари!
ОЩЕ ПО ТЕМАТА