вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ГалерииПРСР 2014-2020

Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството

Франция е категорино против съфинансиране на директните плащания

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри българския щанд на Международното селскостопанско изложение SIA (Salon International de l’Agriculture).

В него участват организации на производители, държави от целия свят (чрез техните министерства на земеделието), неправителствени организации, професионални браншови организации и др.

България се представя на щанд от 80 кв. м

Тази година на 55-то издание на SIA, на щанд от 80 кв.м ще бъдат изложени български млечни и месни продукти, вина, пчелен мед, зеленчукови консерви, конфитюри, продукти от маслодайна роза и други етерично-маслени култури, билки и др.

От 2011 г. България редовно участва в изложението SIA с национален щанд, като участието се организира от Министерството на земеделието, храните и горите.

През последните две години в изложението се представят над 1000 фирми от целия свят, а посетителите традиционно са над 600 000.

В българската делегация участват още заместник-министър Вергиния Кръстева, д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Атидже Алиева –Вели, заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.
Само преди месец, България се представи изключително успешно и на изложението „Зелена седмица“ в Берлин, където беше страна партньор.

Министър Травер поздрави Порожанов за успешното и структурирано водене на дебата за ОСП в Брюксел. 

В рамките на посещението си във Франция, министър Порожанов проведе работна среща с министъра на земеделието и храните на Франция Стефан Травер .
Министър Травер изказа своите поздравления за успешното и изключително структурирано водене на дебата в съвета на министрите в Брюксел от страна на българското председателство.

Двамата обсъдиха важността на настоящия момент за бъдещето на ОСП и ролята на българското председателство за провеждане на структуриран и целенасочен диалог, с оглед постигане на общи заключения от Съвета по земеделие и рибарство в края на м. март. Бе изразено общото становище да се работи за постигане на адекватен бюджет на висотата на амбициите на новата ОСП.

„Ако ние не постигнем този бюджет всяко намаляване ще доведе до последици за земеделския сектор, ще предизвика икономически и социални негативни ефекти“ посочи министър Порожанов.

 Те трябва да останат като първа предпазна мрежаа за земеделските производители, да подкрепят доходите им и да допринасят за устойчивото развитие на сектора.

Двамата министри обсъдиха акцентите на водените дебати до момента – директните плащания, управление на риска, организации на производители, борба с климатичните промени и т.н като посочиха, че дебатът трябва да остане задълбочен по посочените въпроси.
В рамките на срещата бе постигнато съгласие за подновяване сесиите на работната двустранна група по въпросите на ОСП. Франция и България ще обменят експертиза и обучения за повишаване на административния капацитет относно биологичното производството, износа на земеделски стоки, организации на земеделски производители и т.н.