четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Г.Йотингер: След 2021 година бюджетът на ОСП ще се съкрати с почти 10% годишно

ЕС ще трябва да пести между 6 и 7 млрд. евро след 2021 г. за да връзва бюджета

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

733Четения

От 2021 година бюджетът за земеделие на ЕС ще се съкрати с почти 10%, информира topagrar, позовавайки се на изявление на ресорния комисар по бюджет и финанси на Общността Гюнтер Йотингер. Това предстои да влезе в предложението му за съдържанието на многогодишната финансова рамка на ЕС, което трябва да бъде представено пред ЕК през май.

„Големите програми трябва да бъдат умерено съкратени, без това да навреди”, подчерта Йотингер. Финансовата дупка в бюджета от 12 до 14 млрд. евро вследствие от излизането на Великобритания ще трябва да бъде покрита частично от останалите страни членки на ЕС, обясни той. Останалите 6-7 млрд. евро трябва да бъдат спестени.

Тези съкращения ще се разпределят между бюджетите за земеделие и кохезионна политика, което означава, че между 2021 и 2027 година бюджетът за ОСП ще трябва да е с между 3 и 4 млрд. евро по-малко годишно. Освен това средства се очаква да глътнат и новите приоритетни области като миграцията, сигурността, отбраната и дигитализацията. Той изчисли нуждата от средства за тези области на около 10 млрд. евро годишно, която ще трябва да се покрие от преразпределение на 20% от досегашните плащания. Това означава съкращаване на парите за земеделие с още 1 млрд. евро годишно което сумарно ще доведе до намаляване на бюджета за ОСП с 5 млрд. евро годишно след 2021 година.

Вашият коментар