четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоНОВИНИ

Глобалната реколта от пшеница остава рекордна, въпреки че USDA редуцира прогнозата си

Повече пшеница ще произведе Русия

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Реколтата и крайните запаси от пшеница през текущия сезон остават рекордни, въпреки че в юлския си доклад експертите от американския департамент по земеделие редуцираха своите прогнози. Това информира „Зерно Онлайн”. Прогнозата за производството на пшеница в света през 2017/18 година е намалена с 1,7 млн. тона до 737,8 млн. тона. Данните не оправдаха очакванията на независимите анализатори за по-драстичен спад на оценките заради проблемите в редица производствени региони, свързани с неблагоприятните климатични условия. Подобни оценки обаче са предсказуеми с оглед на това, че USDA е известен със своята консервативност. По-малка реколта експертите очакват за ЕС, Австралия, САЩ и Украйна. Повече пшеница се очаква да произведе Русия, чиито добиви са повишени с 3 млн. тона- до 72 млн. тона. Подобна прогноза е само на 0,5 млн. тона под рекорда от предходната стопанска година. Експортният потенциал на страната е повишен с 1,5 млн. тона- до 30,5 млн. тона

Оценката за глобалното потребление на пшеница е повишена с 0,51 млн. тона до 735,2 млн. тона. Незначително със 130 хил. тона е понижена оценката за експорта- до 138,4 млн. тона. По-малко пшеница се очаква да изнесат ЕС, САЩ и Украйна. Крайните запаси от пшеница в света ще се стопят по последни данни с 0,5 млн. тона до 260,6 млн. тона.

Юлският доклад на експертите от USDA предизвика спад в цените на пшеницата зад Океана, тъй като пазарът остана изненадан от минималното понижение на прогнозата за реколтата от американска пшеница, с оглед на проблемите с посевите с пролетна пшеница. Допълнителен натиск върху цените оказа повишаването на прогнозата за крайните запаси в страната. Септемврийските контракти на борсите в Чикаго, Минеаполис и Канзас се понижиха с между 4,9 и 5,8 долара за тон и вчера се търгуваха между 197,3 и 287,6 долара за тон.

 

 

Вашият коментар