четвъртък, февруари 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИТютюнопроизводство

Горещият спор продължава: да бъде или не ТПТИ

Експортът на суров тютюн държи третият по големина дял в търговията ни с Щатите. При тази суровина митото е сред най-високите.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

304Четения
NivaBG.com

Анализ на вестник „Стопанин”

Преговори, обвити в тайнственост

Горещият спор продължава: да бъде или не ТПТИ

 

Експортът на суров тютюн държи третият по големина дял в търговията ни с Щатите. При тази суровина митото е сред най-високите.

Това е една от стоките, за която ще има положителен ефект от  Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз. Това сочи доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Търговското споразумение, което все по-активно се обсъжда в Европа, ще увеличи американските инвестиции у нас, от което ще спечелят и бизнесът, и хората, смятат икономистите.

 

Тежките преговори между САЩ и ЕС за ТПТИ започнаха още в средата на 2013 г. Очаква се да бъдат финализирани най-рано през 2016 г., защото има все още много спорни въпроси. Най-големите страхове на европейско ниво са свързани с навлизането на генномодифицирани храни и ликвидирането на дребния бизнес от големите корпорации, които са предимно американски. Преговорите между ЕС и САЩ продължават да са обвити в тайнственост. Официалната информация по темата е оскъдна, което дава поводи за спекулации и разпространяване на митове.

Според икономисти от ИПИ, подписването на споразумението между САЩ и ЕС ще донесе само ползи за страната ни – по-голям избор за потребителите, по-ниски цени и по-ефективно използване на ресурсите. В доклада си посочват още намаляване на разходите за производство и повишаване на производителността на труда, ръст на икономиката.

 „Подписването на документа е нещо като влизането на България в ЕС – за едни носи само ползи и почти никакви негативи, докато за други е обратното“, направи образно сравнение старши икономистът Петър Ганев.

Анализът на ползите показва положително търговско салдо между България и САЩ. Износът на български стоки и услуги към задокеанската държава е около 1,5 пъти по-голям от вноса за този пазар, т.е. страната ни е нетен износител, сочат данни на НСИ. „През последните пет години износът расте с двуцифрен ръст – средно с около 15% годишно. Този ръст е особено впечатляващ, ако се отчита фактът, че около 50% от износа на стоки се облага с мита“, посочи главният икономист Десислава Николова. Експортът на страната ни към американския пазар е силно диверсифициран. Двете най-големи пера в него са за стоки с висока добавена стойност – машини, електрическо и електронно оборудване (28%). И двете групи бележат висок ръст през последните пет години – средно около 30% годишно. От машините изнасяме компютърни компоненти и оборудване за автоматична обработка на данни, електронни игри, реостати, сигнална и пътна техника. Сред експортните стоки са още нефтени масла (8%), непреработен тютюн (8%), нитратни и фосфорни торове (6%), профили и ламарини (5%). В по-малки количества продавам зад Океана билки, слънчогледови семена, житни и тестени изделия, пресни и охладени зеленчуци, етерични масла, фураж.

В същото време вносът от САЩ към България е бил 374 млн. долара през 2014 г. Основно доставяме машини и бойлери, минерални горива и масла. „От общо 100 групи продукти само осем са с нулево мито, докато при млечните – яйца, мед, месо и захар митото достига до 50%.

Друг популярен мит около бъдещето споразумение е, че митата във взаимната търговия са относително ниски и тяхното премахване не би имало особен ефект, обясниха анализаторите. Но това не е точно така – данните показват, че митата за близо половината от българските стоки за американския пазар са двуцифрени. Най-високо е митото за непреработения тютюн – 45,3%, сирене – 19,6% и фураж – 18%. Нулеви са митата за машини, електрическо и електронно оборудване, торове, мебели, медицинско оборудване, ензими, слънчогледово семе и лекарства, които заемат около половината от общия износ.

 

 

 

Другата гледна точка

 

Другата страна на дискусията е свързана с различните стандарти за безвредност на храните в САЩ и ЕС и механизма за разрешаване на споровете “инвеститор-държава”.

От сдружение “Солидарна България” смятат, че ЕС е склонен на отстъпки за  стандартите за безвредност. Основните им опасения са свързани с риска от масово навлизане на ГМО. Поради по-слабите критерии, американските храни имат значително по-малки производствени разходи. С по-ниските продажни цени те ще изтласкват европейските производители от щандовете и ще ги принудят да лобират на всички нива за снижаване на стандартите. Според анализ на сдружението 70% от всички продавани храни в САЩ съдържат ГМО, а в Европа те са под 1%. В храните има следи от пестициди, които носят риск. 90% от говеждото отвъд Океана се произвежда с растежен хормон рактопамин, за който е установена връзка с някои видове рак у хората. Американските производители масово дезинфекцират пилетата с хлорен разтвор. Млечните продукти са по-евтини, поради по-ниските изисквания. В козметиката САЩ забраняват само 12 съставки, докато Европа забранява 1300, например, оловото е разрешено в някои видове червила в САЩ.

 

Копа Коджека иска улесняване на търговията със САЩ

 

Европейската организация на фермерите Копа Коджека  смята, че е необходимо да приеме споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Ако разговорите са успешни, бюрокрацията и техническите бариери пред търговията, трябва да бъдат преодоляни.

В реч по време на 9-ия кръг от преговорите търговският директор на организацията Арно Пти предупреди за административни проблеми при износа на продукция в САЩ, например строгите правила за етикетиране.

Сирената на ЕС нямат достъп до пазара на САЩ заради разлика в шрифтовете и баркодовете в етикетите. Твърдите, полумеките и меките узрели сирена трябва да чакат 60 дни преди да достигнат до американсксия пазар. При плодовете и зеленчуците само ограничен брой продукти са допуснати да влязат на пазара в САЩ след процедура за предварителни контроли. 

 

Вашият коментар