неделя, януари 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Г.Желязков: ”Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната“

Годишното производство на мед у нас възлиза на 11 хил. тона

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

136Четения
NivaBG.com

.„У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни,“ заяви заместник-министърът на земеделието проф. д-р Георги Желязков по време на откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”.

По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора.

Той припомни, че за периода 2017-2019 година кандидатите по Националната пчеларска програма ще получат общо близо 5 млн. лева.

Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на ЕК и е с бюджет над 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й. Като новост, проф. Желязков посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство. Като още една възможност за подпомагане на сектора, зам.-министър Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство“ от ПРСР.

 

Вашият коментар