четвъртък, октомври 18, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

И членовете на инициативата Три морета се обявиха срещу ренационализацията на ОСП

Зърнопроизводителите: Въвеждането на национално съфинансиране ще наруши конкурентноспособността между фермерите

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

145Четения
NivaBG.com

Въвеждането на национално съфинансиране ще наруши конкурентноспособността между фермерите в ЕС, смятат от НАЗ.. Позицията на организацията беше изразена по време на заседание на браншови камари от страните членки на инициативата „Три морета’ във Варшава.

 

Форумът беше посветен на развитието на устойчиво земеделие и в него се включиха представители на земеделските камари от 12 държави. Участниците в него се обединиха около позицията на повечето европейски организации срещу ренационализацията на ОСП след 2020 г.

 

Според представителите на НАЗ, направеното от комисаря Фил Хоган съобщение съдържа много неясноти относно новия модел на подпомагане, и лансирането на по-голяма самостоятелност на отделните страни членки при постигането на поставените на общоевропейско ниво цели. От асоциацията подчертаха още, че намаляването на разликите в подпомагането между държавите членки и изравняването на директните плащания между европейските фермери е ключово за бъдещето на ОСП и нейната стабилност. Това, както и възможността определянето на тавана на плащанията по Първи стълб да бъде решение на страните членки, залегна и в подписаната на 18 октомври тази година Братиславска декларация. Всички участници в срещата се съгласиха с позицията, че въвеждането на национално съфинансиране на директните плащания ще доведе до нарушаване на конкурентноспособността между фермерите в ЕС.

 

Предлаганата нова зелена архитектура от друга страна, според която ще е възможно миксиране на мерките от Първи и Втори стълб, като същевременно се спазват базовите изисквания (практики за опазването на околната среда и климата) като условие за получаване на директните плащания, могат да доведат до задълбочаване на административната тежест за земеделските стопани.

 

В края на срещата представителите на фермерските организации подписаха обща декларация, с която се ангажират да промотират устойчиви земеделски практики, за да минимизират вредното въздействие на земеделието върху околната среда.

 

Инициативата „Три морета”, също позната като инициативата BABS (от английски: Балтийско, Адриатическо и Черно море), е форум на държавите членки на ЕС от Централна и Източна Европа, която цели да създаде диалог между север и юг по редица въпроси, касаещи държавите членки.

NivaBG.com

Вашият коментар