четвъртък, февруари 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИТютюнопроизводство

Изкупвачите обещаха да започнат изкупуването на тютюна до края на седмицата

Производителите на тютюн са притеснени

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

308Четения
NivaBG.com

Въпреки, че фирмите обещават, че в края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюна в Южна България, производителите са притеснени.

Производители на тютюн от Свиленград съобщиха за NivaBG.com, че една от фирмите, прекупвачи не раздава оборотните кашони, в които се предава тютюна. 

Производителите са притеснени, защото няма никакви индикации за изкупната цена на суровината, а разходите за производство на един килограм тютюн са около и над 5,5 лева.

МЗХ:

Уверение, че ще започне изкупуването са дали пред МЗХ фирмите-изкупвачи на тютюн, стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров със Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България.

„Нямаме начин да въздействаме пряко върху цената на суровината. Това, което можем да направим, е с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия да регламентираме отношенията между участниците в сектора, а държавата да е арбитър при окачествяването на тютюна“, посочи министър Танева. 

Тя призова представителите на бранша да дадат становища по готвените промени, така че на предстоящия Консултативен съвет да се постигне съгласие по тях. „Целта ни е от 1 март да започнем с новите правила и проблемите, които възникват всяка година, вече да ги няма“, подчерта Десислава Танева.

Зам.-министър Димитров допълни, че държавата може да играе важна роля в подпомагането на сектора не само чрез субсидиране, но и чрез повишаването на качеството на тютюна. „Това е пазарният принцип един продукт да повиши цената си и ние имаме достатъчно инструменти да го стимулираме“, отбеляза д-р Цветан Димитров.  

Вашият коментар