понеделник, май 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Йотингер: „Делът на аграрната политика в бюджета трябва да остане 30%

ЕС може да въведе данък срещу производителите на пластмаси и полиетилен

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Делът на аграрната и кохезионната политика в бюджета на ЕС през следващите години трябва да остане 30%, заяви еврокомисарят по бюджет и финанси Гюнтер Йотингер, цитиран от vot.at. Към момента делът им в бюджета е над 35%. Желанието му е в следващата многогодишна финансова рамка икономическата производителност да се увеличи най-малко с 1,1%. „Ще видим, дали ще е 1,11, 1,12 или 1,13%”, каза той по време на конференция в Брюксел.

Според него оформящата се дупка в бюджета в резултат на Брекзит може да се компенсира наполовина от спестяване на средства в съответните бюджетни структури, и наполовина от вливането на свежи пари. Йотингер говори също за въвеждане на своеобразен данък срещу използването на пластмаси като средство за добиване на нови свежи приходи, без обаче да назове платците. „Използването им е доста сериозен проблем от екологична гледна точка.

Опаковаме все повече неща, а китайците ни правят да изглеждаме все по-дебели”, заяви той, като не изключи въвеждането на данък върху производството на пластмаси и полиетиленови торбички. Според него по време на преговорите за финансовата многогодишна рамка, най-важното е да се запази гъвкавостта, а отделните страни да проявят нужните компромиси.

 

NivaBG.com

Вашият коментар