вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
ЛозарствоНОВИНИ

Как палестински жени преоткриха пчеларството

Годишно произвеждат по 600 кг мед

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Група палестинки са създали пчеларско стопанство в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, с което се опитват не само да излязат от нищетата, но и да създадат работа, с която да изхранват семействата си. Стопанството се намира край град Рамала. Облечени в белите си костюми, жените правят първите си крачки в пчеларството.

 

„Ние сме шест жени. Една от нас трябва да изхранва 9 души, друга седем, а една е самотна. Други две жени имат по 4 и 6 деца. Условията на живот на всяка от нас са различни”, споделя пред АФП Мунтаха Байрат.

 

Годишното производство на малкото стопанство възлиза на 600 килограма мед, който изнасят за Испания и Йордания. Всяка от жените печели по повече от 1 400 евро, и то при условие, че 40% от жените в Палестина са безработни.

 

„Обичам пчеларсвото от детинство. Пчелите ми винаги са пред мен, и мога да видя и контролирам дали са добре”, казва Нояма Хамайел. Проектът намира подкрепа и сред палестинските власти. „Основната му цел е да подкрепим хората в териториите, окупирани от Израел за да останат да живеят там, и преди всичко да включим жените в селското стопанство”,   разкрива Насех Шахин.

 

Жените се надяват, че ако всичко върви добре, скоро ще могат да предложат и други пчелни продукти освен мед като восък например.

 

NivaBG.com

Вашият коментар