сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоЗърнопроизводствоОвощарствоРастителна Защита

Как се образува градушката

Градушката е твърд валеж

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Градушката е твърд валеж, който се формира от мощни купесто-дъждовни облаци (Cumulonimbus)

Мощните купесто-дъждовни облаци се състоят от водни капки (при температури по-ниски от 0°С водните капки могат да бъдат в термодинамично неустойчиво преохладено състояние) и ледени кристали.

Купесто-дъждовните облаци в средните географски ширини могат да достигнат до 16-17 км височина. Във вертикалното им развитие се отделят 3 слоя: топъл – слой с температура по-висока от 0°C, където има само водни капки; преохладен, смесен – слой с температура по-ниска от 0°С, където има водни капки и ледени кристали, като при температури по-ниски от –20°С количеството на водните капки значително намалява за сметка на кристалите; облачна наковалня – слой с температури по-ниски от –40°С, където има само ледени кристали.

Зърната град представляват прозрачен лед или редуващи се слоеве с дебелина от поне 1 mm от прозрачен и полупрозрачен лед. За разлика от тях, малките ледени частици, по-малки от 5 mm в диаметър, се наричат суграшица. Зърната град се образуват когато капчици свръхохладена вода влязат в контакт с ядра, около които кондензират, каквито са например прашинките. 

Борба с градушки

Борбата с градушки се основава на технология на внасяне или т. нар. засяване на ледообразуващ реагент в градоопасния облак в момента преди образуване на градови зърна.

 

Вашият коментар