сряда, февруари 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Майкъл Гоув: Целта на аграрната политика трябва да е внедряване на иновации с цел повишаване на добивите и опазване на околната среда

Директните плащания за британските фермери може да отпаднат през 2024 година

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

734Четения
NivaBG.com

Директните плащания за британските фермери, които получават по ОСП трябва да останат до 2024 година, заяви на конференция британският министър на земеделието Майкъл Гоув, цитиран от портала topagrar. Той обеща една по-добра земеделска политика за фермерите на острова в сравнение със сегашната. Според него плащанията на площ трябва или да отпаднат напълно, или да останат само за определени стопанства и то за ограничен период от време.

В момета от директните плащания печелят най-много фермерите, които нямат нужда непременнно от субсидии. Ето защо Гоув иска да намали плащанията на площ след излизане на страната му от ЕС. След 2024 година трябва да останат само базови плащания, с които да се подпомага производството на земеделска продукция. Гоув смята, че добивите не трябва да се противопоставят на околната среда. Той изрази недоволството си от безхаберното обработване на почвата. Целта на аграрната политика е да се внедряват нови технологии, които едновременно да допринасят за повишаване на добивите и за опазване на околната среда. За да постигнат това британските фермери според Гоув не се нуждаят от директни плащания. Те не трябва да се притесняват от конкуренцията на колегите си от Европа.

След излизането на Великобритания трябва да се запази безмитната търговия с Общността, което ще е добре за земеделските производители от двете страни на Ламанша. Освен това Лондон ще се опита да засили позициите си на китайския пазар. Това важи особено за производителите на свинско месо, които намират все по-трудно пазар в страната. Китайските потребители обаче гледат на свинското месо като на деликатес. Според EuRActiv Лондон готви и споразумение за създаване на зона за свободна търговия с Пацифика.

Вашият коментар