понеделник, септември 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
КартофопроизводствоНОВИНИ

Мляко с дъх на билки от реплянска овца ще преработват в нов демонстративен център

Изграждането му е подпомогнато от проекта За Балкана и хората

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

662Четения

Мляко от традиционната местна порода реплянска овца ще се преработва в новооткрития демонстративен център във фермата на Димитър иванов в село Репляна. Той отвори врати на 24 август, а изграждането му е подпомогнато от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората”. Във ферма „Реплянка”, която е разположена в сърцето на Западна Стара планина се отглеждат 500 овце от местната порода, носеща името на селото. Животните се отглеждат пасищно и според фермера Димитър Иванов, месото им ухае на билки. Това не е случайно, тъй като в живописните пасища в региона се срещат над 100 вида билки. Към 2008 година броят на животните от тази порода е достигал до около 3600. Овцете от тази порода се характеризират с това, че са дребни и достигат до 36-40 кг със средна млечност от 70 до 90 литра.

 

Той стопанисва пасищата в съответствие с всички агроекологични норми, тъй като района в който се намират попада в Натура 2000. Признава че сред проблемите с които се сблъсква е невъзможността да създаде някакво сдружение с останалите животновъди в региона, което да им помогне да защитават интересите си по-добре и да си помагат взаимно. Иванов даде пример с това, че ако имаше група от производители, можеха по-лесно да си набавят по-големи количества сол за животните, което щеше да им е по-евтино. Сега всеки по думите му сам си набавя солта от магазина на двойно по-високи цени. Съвсем наскоро ферма „Реплянка е била регистрирана по Наредба 26, и нейни млечни продукти се очаква да се появят на фермерския пазар в кв. „Борово”в град София.

 

Новооткритият демонстрационен център във ферма „Реплянка” е един от резултатите на проекта „За Балкана и хората”, чиято цел е да покаже връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на земеделието в райони с висока природна стойност и да демонстрира, как на практика тази връзка може да е от полза както за местните хора, така и за бизнеса и природата. Освен това добавянето на стойност към първичния продукт ще спомогне за повишаване на приходите във фермата, а от друга страна потребителите ще имат възможност да получат достъп до чиста и качествена храна.

NivaBG.com

Вашият коментар