вторник, декември 10, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИТютюнопроизводство

МЗХ: Средствата за тютюн стигат до фирми, които вече не се занимават с тютюнопроизводство

Министър Грудев покани асоциациите на тютюнопроизводителите на среща

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

352Четения
NivaBG.com

„Поддържането на диалог с всички браншови организации е приоритет за ръководството на Министерството на земеделието и храните и ние сме отворени за дискусия по всички теми, които вълнуват земеделските производители“. Това каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Пловдив, който откри Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн.

Министър Грудев покани асоциациите на тютюнопроизводителите на среща следващата седмица, на която да обсъдят по-справедливото разпределение на подпомагането в сектора и подзаконовата нормативна база.

Има десетки фирми, които вече не се занимават с тютюнопроизводство, но получават субсидии за тютюн заради заложения референтен период 2007-2009 г., което не е честно, заяви Министър Грудев.

Министър Грудев припомни, че страната ни е с най-голямото разнообразие на отглеждани сортови групи тютюн от страните на Стария континент. „В световен мащаб страната ни дава своя принос в тютюнопроизводството, като е призната с добрите качества на своята продукция“, подчерта министърът. За 60 години в България са създадени, признати и утвърдени 160 сорта тютюн, от които 130 тип Ориенталски, 17 тип Виржиния и 11 тип Бърлей.

В международния форум участваха представители на Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Киргизстан и Оман.

NivaBG.com

Вашият коментар