вторник, декември 10, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИТютюнопроизводство

МЗХ запазва бюджета от 107 млн. лв. за субсидии за тютюн

96% от тютюнопроизводителите ще получат по-високи ставки

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

286Четения
NivaBG.com

МЗХ запазва общия размер на бюджета от 107 млн. лв. и 96% от тютюнопроизводителите ще получат по-високи ставки. Това каза пред Агенция „Фокус” заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров във връзка с готвения в края на идната седмица национален протест на тютюнопроизводителите.

„Миналата седмица се състоя Консултативен съвет по тютюна, където беше разискван въпросът със ставките за прибиране на тютюна. Имаше изявления на част от тютюнопроизводителите, които заявиха, че тези ставки не са справедливи. Все пак трябва да се знае, че тази година работим в условията на намален бюджет. Въпреки това Министерството на земеделието и храните направи всичко възможно да запази общия размер на бюджета, който е бил и миналата година в рамките на около 105-107 млн. лева”, заяви заместник-министър Димитров.

Той посочи, че идеята е да се подкрепят максимално повече хора и схемата, която е предложена предвижда около 96% от тютюнопроизводителите да получат по-високи ставки в сравнение с миналата година. „Разбира се, това е за сметка на една малка част едри производители и то основно с индустриално производство.

Очевидно от там идва и недоволството, давам си сметка, но директните плащания се дават по европейски регламент, подкрепя се доходът на производителите. Считаме, че в този момент по-важно е на по-малките производители, на тези 96%, да се подкрепи доходът, а не просто така да се раздават пари”, обясни заместник-министър Димитров. Той подчерта, че целта е това да бъде целенасочено. „На Консултативния съвет от близо 30 човека, само двама или трима застанаха против схемата. Все още нищо не е решено, водим диалог, но мислим позицията ни в това отношение да е насочена, така че повече хора да получат по-високи доходи”, каза още заместник-министър Цветан Димитров.

NivaBG.com

Вашият коментар