четвъртък, април 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

МЗХ: Започна раздаването на ваучери за намален акциз върху нафтата на земеделските производители

До 20 юни над 18 хил. земеделски производители ще получат ваучери за намален акциз за нафтата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

133
Гардоприм Плюс Голд

„Започна раздаването на ваучери за намален акциз върху газьола на земеделските производители”. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на пресконференцията след изнесеното заседание на Министерски съвет във Варна. Министърът информира, че ваучерите ще се предоставят в общинските служби по земеделие до 20 юни т.г. 

 

В предстоящата кампания ще бъдат предоставени 57 000 ваучера на над 18 хил. земеделски производители от всички сектори на селското стопанство.

 

 Помощта е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв. По този начин земеделските производители ще получат 50% намален акциз.

 

Най-много ваучери ще бъдат раздадени в областите Добрич, Плевен, Ямбол, Пловдив и Стара Загора. Безспорен първенец е област Добрич, на която се падат около 10 % от цялата помощ, каза още министърът. Той уточни, че в област Варна са кандидатствали 774 земеделски производители, които ще получат през първия етап на помощта 2426 ваучера на обща стойност над 3,3 млн. лв.

 

В отговор на журналистически въпрос за субсидиите на животновъдите, министър Греков каза, че до вчера са изплатени на 10 000 животновъда от общо 13 000 средствата по de minimis.

NivaBG.com

Вашият коментар