неделя, февруари 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИРибарство и аквакултури

МЗХ: Напоителни системи изпълняват функцията си за опазване на населението и реколтата от водите, но не получава средства по бюджета си от 2011

Министърът на земеделието Димитър Греков посочи

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

180Четения
NivaBG.com

Напоителни системи ЕАД продължава да изпълнява функцията си за опазване на населението и реколтата от вредното влияние на водите от язовирите с национално значение.

Министърът на земделието проф. Димитър Греков уточни, че за тази си дейност държавното предприятие не получава средства по бюджета си от 2011 г. насам, а се издържа само от дейността си по напояване.

Греков посочи, че е необходимо преструктуриране, тъй като средствата са недостатъчни и че правителството е отпуснало 12 млн. за изплащане на заплати на служителите на Напоителни системи, за да може предприятието да продължи да осъществява важните си от национално значение функции.

Той увери, че и днес хората са по местата си и работят, независимо от проблемите със заплащането им и изпълняват дейностите си по контролирано изпускане на вода от язовирите с национално значение. Министър Греков припомни, че язовирите в страната са в три групи– язовири от национално значение, които се стопанисват от Напоителни системи ЕАД, общински язовири, които за съжаление често не биват контролирани и язовири, дадени на концесия за рибарство и други дейности.

Той информира, че от 4-5 месеца се прави пълен анализ на всички тези съоръжения в страната и са предприети действия да се определят, организират и да отговарят съответните фирми и лица за стриктно изпълнени на дейностите, свързани с контрола на язовирите.

Вашият коментар