понеделник, януари 21, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Нов бум на биопроизводството в Австрия

Едва 8% от средствата в ОСП отиват за агроекология и опазване на климата

80Четения
NivaBG.com

В продължение на години ЕС не подпомага със субсидии фермерите преминали от конвенционално към биологично производство, но въпреки това биопроизводството в Австрия преживява истински бум> пише nachrichten.at. От 2015 година броят на биопроизводителите в страната се е увеличил с 10%, като по пет фермера на ден решават да преминат към биологично производство. „Радвам се че толкова много производители преминават към биоземеделие. Още през миналата година си поставихме целта, производството на биопродукция да достигне 30%”, заяви в Нюрнберг Гертруд Грабман, председателka на австрийската браншова организация. Там в момента тече специализираното изложение BioFach 2018.

Общата селскостопанска политика според нея е доста небалансирана защото е насочена едностранно по отношение на конкурентноспособността и продуктивността като натоварва биопроизводителите. Ето защо тя трябва да се уравновеси, тъй като в момента едва 8% от средствата отиват за агроекология, опазване на климата и сродни мерки. Необходимо е да се получи изравняване на производителността на земеделските производители. Изравняването на производството на така наречените обществени продукти изработени по екологичен начин, при което фермерите се съобразяват със съдържанието на въглеродни емисии в почвата и многообразието на видовете с останалите обществени продукти е възможно според нея и ще повиши устойчивостта на стопанствата. Това не може по думите и да стане само с изравняване на цените на биологичните и конвенционални храни.

В момента в Австрия нараства биопроизводството на птици, докато делът на биологичното свинско месо е само 2% от общото. Причината за това е че разходите за биопроизводителите на свинско месо са много по-високи в сравнение с останалите производства. Освен това съществува голяма разлика в цените, тъй като конвенционалните продукти се предлагат на доста ниски цени.

Вашият коментар