неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
БабхЖивотновъдствоНОВИНИ

Няма нови засегнати населени места от бруцелоза

Резултатите от изследванията в област Кюстендил показват

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Гардоприм Плюс Голд

Резултатите от направените изследванията за бруцелоза в Област Кюстендил показват, че няма нови засегнати населени места и опасност от разрастване на болестта. Не се допуска придвижването на животни с неясен здравен статус. Собствениците на животни оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари към ОДБХ, град Кюстендил при извършване на прегледи и взимане на проби от животните им. От обявяването на огнището до момента са извършени две серологични изследвания за бруцелоза на животните в региона на общините Рила, Кочериново, Бобошево, Дупница и Кюстендил. Предстои да бъде направено трето изследване на животните. Взимането на проби ще продължи докато всички резултати са отрицателни за наличие на заболяването.

До момента са изследвани над 6000 проби. Първото изследване направено в периода от 27 юли до 16 септември 2015 година. Тогава заболелите животни са били общо 205 в 5 населени места. Изследвани са над 3000 животни в град Рила, село Смочево, Рилски манастир, село Падала, община Рила и село Мурсалево, община Кочериново. Проведени са изследвания и в други 36 населени места в общините Рила, Кочериново, Бобошево Кюстендил и Дупница, където резултатите са отрицателни.

Второто серологично изследване е извършено в периода от 23 септември до 03 ноември 2015 година, като са изследвани близо 3000 животни. Изследване животните с положителни проби за бруцелоза са 16 в 3 населени места. Всички животни с положителни проби са умъртвени по хуманен начин.

NivaBG.com

Вашият коментар