събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Горско стопанствоНОВИНИ

Обратно към традициите-или как в Бордо отглеждат лозята само с помощта на ралото

Бутилка вино от старинни сортове грозде достига цена до 3 000 евро

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Неговите лозя са като същински остров на идилията в Бордо, защото там няма да видите нито коли, нито трактори или друга селскостопанска техника. Винопроизводителят Доминик Шевалие обработва масивите си единствено с помощта на коня и ралото, и е убеден че използваният от него метод превъзхожда модерните начини на отглеждане на лозята с това, че оказва влияние върху качеството на виното.

 

„Не преследвам нещо определено. Идеята е да произвеждам хубаво и чисто вино”, казва винопроизводителят за АФП. Голямото предимство при използването на конете е, че за разлика от тракторите газейки почвата я правят по рохкава. „Целта ми беше да произвеждам вино с характер, душа и собствена идентичност. Човек не трябва да забравя толкова лесно моето вино”, смята Доминик.

 

Една бутилка от неговото вино се продава между 15 и 30 евро, но има и значително по-скъпи вина. Някои винопроизводители w regiona са се ориентирали в отглеждането на старинни сортове винено грозде от 19-ти век, като бутилка вино от тези лозя може да достигне до 3 000 евро.

 

Вашият коментар