четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
БабхЗеленчукопроизводствоЗърнопроизводствоКартофопроизводствоЛозарствоМЗХНОВИНИОвощарствоПРСР 2014-2020Тютюнопроизводство

Опростява се декларирането на земи в информационната система на общинските служби по земеделие

Опростява се декларирането на земи в информационната система на общинските служби по земеделие

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

От 25 май ползвателите на земеделски земи ще имат възможност да попълват в електронен вид данните за имотите и да ги предоставят на общинските служби по земеделие (ОСЗ) на магнитен носител. Това става възможно след като Министерството на земеделието и храните прие допълнение към информационна система ФЕРМА ПОЛЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, с която работят общинските служби по земеделие.


От своя страна служителите в земеделските служби ще могат да приемат данните в информационната система в деня на подаването, в присъствие на подателя и да го информират за нередности, в случай, че има такива. По този начин се постига бърза и коректна обработка на изходните данни, необходими за сключване на доброволни споразумения за ползване на земеделските земи, обясни ресорният заместник-министър на земеделието и храните Светлана Боянова. Форматът на подаваните по електронен път данни съответства на декларациите, подавани по реда на чл. 69 и чл. 70 от Правилника за прилагане на Закона собствеността и ползването на земеделските земи. Това допълнение на информационната система ФЕРМА ще доведе до облекчаване на ползвателите на земеделски земи и чувствително намаляване на сроковете за обработване на данните, тъй като е предвидена възможност за премахване ръчното попълване на хартиен носител на декларациите, допълни Боянова. Допълнението към програмата премахва и ръчното въвеждане на данните от декларациите в информационната система на ОСЗ, което сега отнема дни. Приемането на данните от магнитен носител се извършва в рамките на минути. След подаване на данните на електронен носител, те ще бъдат разпечатани от експертите на ОСЗ и представени на ползвателя за подпис. Правилата за създаване на файла от ползвателите, който те ще предоставят на общинските служби по земеделие ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

Вашият коментар